ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πού μπορείτε να το εκδώσετε - Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR

Πιστοποιητικό εμβολιασμού
INTIME NEWS

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Με τους χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας να χωρίζονται από σήμερα (16/07) σε «αμιγείς» (μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες) και σε «μεικτούς», το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό «ξεκλειδώνει», πλέον, πολλές δραστηριότητες

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Ένας τρόπος είναι η έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι μέσω ΚΕΠ και ο άλλος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

Για την έκδοση μέσω ΚΕΠ είναι απαραίτητα τόσο ο ΑΜΚΑ όσο και η αστυνομική ταυτότητα.

Για την έκδοση μέσω του gov.gr απαιτούνται:

  • Προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet.
  • ΑΜΚΑ.

Οι βεβαιώσεις εμβολιασμού φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες: α) Ως ηλεκτρονικά έγγραφα χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή άλλη ηλεκτρονική σφραγίδα και με ισχύ πρωτότυπου εγγράφου. β) Ως έντυπα έγγραφα, εφόσον εκτυπωθούν, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με ισχύ αντιγράφου.

Τι ισχύει με την εφαρμογή «COVID Free GR»

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλιούπολη: «Τη βρήκαμε να κλαίει» - Η κατάθεση του αστυνομικού που είδε πρώτος την 19χρονη