ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Όλη η αλήθεια για τα καναντέρ - Πέταξαν τελικά ή όχι;

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Όλη η αλήθεια για τα καναντέρ - Πέταξαν τελικά ή όχι;

Φωτιά Βαρυμπόμη: Καταγγελίες κατοίκων ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να «χτυπήσουν» τη φωτιά - Τι απαντά η Πολεμική Αεροπορία.

Στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων της περιοχής ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν ή την ώρα των αναζωπυρώσεων δεν «χτύπησαν» εγκαίρως τη φωτιά.

«Ήταν λες και είπε κάποιος στα καναντέρ να σταματήσουν να πετούν», είπε κάτοικος της Βαρυμπόμπης στο Newsbomb.gr, υποστηρίζοντας πως για αρκετή ώρα επιχειρούσε στη μάχη της κατάσβεσης μόνο ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα καναντέρ επιχειρούσαν κανονικά στη μάχη της κατάσβεσης, χτυπώντας από την αρχή την πύρινη λαίλαπα. Γιατί όμως υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες; Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία είχε στείλει τα καναντέρ να μετασταθμεύσουν στη Σκύρο, εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών στα αεροδρόμια της Αττικής ή της Βοιωτίας, μιας και δεν επιτρέπεται να επιχειρούν με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών.

Άρα, με το που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη η πρώτη ομάδα των καναντέρ απογειώθηκε από τη Σκύρο και σε μισή περίπου ώρα άρχισε να επιχειρεί στο πύρινο μέτωπο. Επί δύο ώρες τα αεροσκάφη χτυπούσαν την πυρκαγιά, μέχρι που τα καύσιμα άρχισαν να τελειώνουν και έπρεπε να επιστρέψουν στη Σκύρο για να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα. Τότε όμως απογειώθηκε από τη Σκύρο η δεύτερη ομάδα των καναντέρ που έφτασε στην Αττική και άρχισε να χτυπά την πυρκαγιά.

Το ερώτημα είναι, γιατί δεν πήγαν τα καναντέρ να ανεφοδιαστούν σε κάποιο αεροδρόμιο της Αττικής ή στη βάση της Τανάγρας; Η απάντηση είναι πως ο κατασκευαστής των καναντέρ απαγορεύει να γίνονται ανεφοδιασμοί στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών κελσίου. Επομένως, επιχειρούσαν κανονικά επί 2 ώρες, πήγαιναν στη Σκύρο για ανεφοδιασμό και επέστρεφαν ξανά στη μάχη.

Θυμίζουμε πως η πυρκαγιά έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσος, ενώ κατέκαψε σπίτια σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Αδάμες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αποκλεισμένοι οδηγοί στην Αθηνών - Λαμίας - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί