ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες και Κοκκινόβραχος - Τετάστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες και Κοκκινόβραχος - Τετάστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που εξελίσσεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αττική μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης (5/8) στην Αττική - Εκκενώθηκαν Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος, Δροσοπηγή και Ιπποκράτειος Πολιτεία λόγω της φωτιάς - Το μέτωπο έχει φτάσει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά τις Αφίδνες, με το μέτωπο να έχει φτάσει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, η οποία έκλεισε από το ύψος της Καλυφτάκη στο ρεύμα προς Λαμία και από το ύψος των Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα.

Οι στιγμές είναι δραματικές, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην «καβαλήσει» η φωτιά την Αθηνών – Λαμίας και περάσει προς Μαλακάσα.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την φωτιά στις Αφίδνες:

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Κρυονέρι, Αφίδνες και Κοκκινόβραχος. Ενώ λίγο αργότερα εστάλει μήνυμα από το 112 το οποίο κάλεσε τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν Ωρωπό.

Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας

Η Νέα Οδός ενημερώνει, με ανακοίνωσή της, πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Έκλεισε η εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας

Δείτε βίντεο από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Καλυφτάκη λίγο μετά τις 19.20:

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Από την άλλη πλευρά, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Εκκένωση Δροσοπηγής

Νωρίτερα μήνυμα εστάλη λίγο μετά τις 17.00 από το 112 στους κατοίκους της Δροσοπηγής να εκκενώσουν προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως τα εναέρια μέσα στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς, η οποία δεν ελέγχεται μέχρι στιγμής.

Αυτή την ώρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, επιχειρούν εννέα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

• Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας

• Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)

• Τατοΐου από την Λ. Κύμης

• Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως

• Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος

• Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη

• Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος

• Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας

• Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας

• Μουσών από την οδό Ορφέως

• Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου

• Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου

• Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης

• ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας

• Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

• Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Δείτε την gallery:

Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αττική

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα, τιτάνιο αγώνα δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης που έχει πάρει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG - Φωτιές: Η Ελλάδα στις φλόγες - Μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία