ΕΛΛΑΔΑ

Τα 6 πράγματα που μόνο ένας φοιτητής στην Κύπρο μπορεί να ζήσει

Τα 6 πράγματα που μόνο ένας φοιτητής στην Κύπρο μπορεί να ζήσει

Διάβασες ώρες ατέλειωτες, πήγες φροντιστήρια, παρακολούθησες ιδιαίτερα μαθήματα, αφιέρωσες άπειρες ώρες για να προετοιμαστείς όσο το δυνατόν καλύτερα και τώρα επιτέλους έφτασε η ώρα να απολαύσεις τους καρπούς όλων των κόπων σου. Μήπως όμως αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή όλης σου της προσπάθειας; Είναι η στιγμή που θα επιλέξεις αυτό που θα σπουδάσεις για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον έτη, αυτό που ιδανικά θα είναι και η επαγγελματική σου καριέρα.

Είσαι σίγουρος/η όμως ότι ερεύνησες όλες τις επιλογές σου και ότι βρήκες τον πανεπιστημιακό προορισμό, που τα συνδυάζει όλα, και ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και μια ολοκληρωμένη φοιτητική ζωή γεμάτη εμπειρίες; Αν όχι, εμείς έχουμε να σου προτείνουμε τα κυπριακά Πανεπιστήμια, τα οποία τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν διαρκώς στη ζήτηση των Ελλήνων φοιτητών.

Τα κυπριακά Πανεπιστήμια ανήκουν στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων φοιτητών για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, έχουν μια εντυπωσιακά ανοδική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, τόσο αναφορικά με το επίπεδο σπουδών και καθηγητών όσο και με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους φοιτητές, και δεύτερον - λόγω του Brexit - τα βρετανικά Πανεπιστήμια δεν έρχονται πλέον πρώτα στις προτιμήσεις όσων σκόπευαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αφού πλέον τα δίδακτρα είναι απαγορευτικά. Σύμφωνα, με στοιχεία του βρετανικού φορέα αιτήσεων Ευρωπαίων φοιτητών για προπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία, η πτώση στη ζήτηση είναι 40% για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ποιες είναι εκείνες όμως οι εμπειρίες που μόνο ένας φοιτητής στην Κύπρο μπορεί να ζήσει; Παρακάτω θα δούμε τις πιο χαρακτηριστικές:

  1. Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου

Η διεθνοποίηση των δεξιοτήτων στη βάση των παγκόσμιων τάσεων της αγοράς, η επένδυση στο ανθρώπινο ταλέντο και μία οικονομία βασισμένη στην γνώση είναι οι κεντρικοί πυλώνες στους οποίους βασίζονται τα προγράμματα σπουδών της Κύπρου, προκειμένου να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών τους για προγράμματα που συνδυάζουν ένα στιβαρό ακαδημαϊκό επιστημονικό υπόβαθρο με την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στην παγκόσμια αγορά εργασίας του σήμερα. Τα πανεπιστήμια της Κύπρου κατατάσσονται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με τις κατατάξεις Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 και Times Higher Education Impact Rankings 2021.

  1. Σίγουρα θα σπουδάσεις αυτό που ονειρεύεσαι

Η Κύπρος αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε ένα παγκόσμιας κλάσης ακαδημαϊκό κέντρο, ικανό να προσφέρει πληθώρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πλήρως εναρμονισμένων με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με πανεπιστήμια που προσφέρουν ελληνόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών τα οποία συνδυάζουν την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή έρευνα και καινοτομία με την απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων που ενισχύουν την απασχολησιμότητα, είναι σίγουρο πως θα σπουδάσεις την πρώτη σου επιλογή, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο κλάδος που σε ενδιαφέρει.

  1. Σύγχρονες εγκαταστάσεις με επίκεντρο τον φοιτητή

Στα πανεπιστήμια της Κύπρου θα έχεις πρόσβαση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, από μοντέρνες αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, μέχρι χώρους αναψυχής, γυμναστήρια και καφετέριες. Θα έχεις επίσης την ευκαιρία να συμμετέχεις σε φοιτητικούς ομίλους, αθλητικές ομάδες, καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εμπλουτίζοντας έτσι με δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες τα φοιτητικά σου χρόνια. Το πιο σημαντικό ωστόσο, που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε φοιτητή, είναι η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συμβουλευτικής.

  1. Οικονομικές παροχές για όλους

Τα κυπριακά πανεπιστήμια προσφέρουν προσιτά δίδακτρα, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με προορισμούς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

  1. Ασύγκριτη κυπριακή φιλοξενία

Η φοιτητική ζωή στην Κύπρο τα έχει όλα: ασφάλεια, περιβάλλον φιλικό και φιλόξενο για νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα προσιτό κόστος διαβίωσης που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των φοιτητών και των οικογενειών τους, μεγάλη ποικιλία επιλογών διασκέδασης, αναψυχής και βραδινών εξόδων, μεσογειακή γαστρονομία και γλυκό κλίμα με ήπια καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα όμως με όλες αυτές τις ανέσεις έρχεται να προστεθεί και ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπως δομείται από τους χιλιάδες φοιτητές που καταφτάνουν από όλον τον κόσμο για σπουδές, κάνοντας πιο πλούσιο το φάσμα εμπειριών που μπορεί κανείς να αποκομίσει.

  1. Networking και πρακτική άσκηση

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου μπορείς να ενισχύσεις τη δημιουργικότητα, την αυτονομία, την αναλυτική και κριτική σου σκέψη, και άλλες χρήσιμες δεξιότητες, μέσα από την εμπλοκή σου σε πραγματικά projects, σε διαγωνισμούς, σε ερευνητικά έργα και - φυσικά - συμμετέχοντας σε προγράμματα πρακτικής άσκησης σε εταιρεία ή οργανισμό του κλάδου σου. Τα προγράμματα σπουδών εναρμονίζονται πλήρως με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, προετοιμάζοντας τους φοιτητές και τους απόφοιτούς τους για την άμεση απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας, μέσα από ειδικές υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής σε θέματα κατάρτισης και σταδιοδρομίας, τη διοργάνωση εργαστηρίων με θέμα την ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων, τη δικτύωση και την αναζήτηση εργασίας, αλλά και μέσα από τη διαχρονική ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων με εργοδότες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία απασχόλησης αποφοίτων, οι απόφοιτοι των κυπριακών πανεπιστημίων απορροφώνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα από τη διεθνή αγορά εργασίας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, το ποσοστό απορρόφησης ξεπερνά το 99%.