ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια - Νύχτα αγωνίας στις Καματριάδες: Ανθρώπινο «τείχος» για να μην περάσει στο χωριό η φωτιά

Εύβοια - Νύχτα αγωνίας στις Καματριάδες: Ανθρώπινο «τείχος» για να μην περάσει στο χωριό η φωτιά

Φωτιά Εύβοια: Οι εικόνες που έρχονται από το χωριό Καματριάδες της Εύβοιας, που δοκιμάζεται για 7η ημέρα, είναι συγκλονιστικές. Κάτοικοι και εθελοντές έχουν στήσει από νωρίς το απόγευμα μία ανθρώπινη «αλυσίδα» σε έναν ελαιώνα και περιμένουν να δώσουν «μάχη» με τις φλόγες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Αποστολή στην Εύβοια: Λευτέρης Παρτσάλης

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, είναι τα χωριά που το τελευταίο διήμερο έχουν «νιώσει» την απειλή της πύρινης λαίλαπας.

Μία από τις μεγάλες «μάχες» που δίνονται το βράδυ της Δευτέρας είναι στις Καματριάδες, με τις πύρινες «γλώσσες» να κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Εκεί, έχει στηθεί από νωρίς το απόγευμα ένα ανθρώπινο «τείχος», έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει.

Παρατεταγμένοι σε έναν ελαιώνα, εθελοντές και κάτοικοι με πυροσβεστήρες στα χέρια, περιμένουν να δουν αν η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα δάση, σπίτια, περιουσίες, ζώα, «αγγίξει» τις Καματριάδες.

Η μάχη των εθελοντών στις ΚαματριάδεςΛευτέρης Παρτσάλης

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Λευτέρη Παρτσάλη είναι συγκλονιστικές.

Οι εθελοντές και κάτοικοι θα περιμένουν στη θέση τους όλο το βράδυ...

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Αβγαριά Εύβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία Εύβοιας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

«Τα χωριά τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν»

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

Συγκλονιστική μαρτυρία από τους Γαλατσάδες

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ' το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα.

Οι μαρτυρίες τους στην κάμερα του Newsbomb.gr συγκλονιστικές.

Με δάκρυα στα μάτια και ένα κόμπο στο λαιμό αντικρίζοντας τη φωτιά, o κάτοικος του χωριού λέει στο Newsbomb.gr πως το μόνο που θέλουν είναι να σωθεί το χωριό τους, να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν εκεί.

Εδώ και ώρες, οι Έλληνες πυροσβέστες μαζί με τους Σέρβους και τους Ρουμάνους καταβάλουν συγκλονιστική προσπάθεια για να κόψουν την πορεία της καταστροφικής φωτιάς, πριν αυτή φτάσει στα πρώτα σπίτια.

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι - ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: Συγκινητικό βίντεο - Ηλικιωμένος στην Εύβοια και ρεπόρτερ ξεσπούν σε κλάματα