ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: «Θα περάσουμε σε ύφεση» λέει ο Γ. Πατούλης – Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά Βίλια Πατούλης ύφεση αναζωπυρώσεις
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πολύ καλύτερη είναι σήμερα η κατάσταση της φωτιάς στα Βίλια, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττική, με τον κρατικό μηχανισμό ωστόσο να είναι σε ετοιμότητα υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. 

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μίλησε για το πύρινο μέτωπο στα Βίλια, λέγοντας ότι «η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις».

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, αλλά ελέγχονται. Επιχειρεί μια τεράστια δύναμη με εναέρια μέσα στο όρος Κανδήλι, όπου οριοθετείται το μέτωπο».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για ηρωική μάχη μεγάλων επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, τονίζοντας πως δεν υπήρχε άπνοια, αλλά σημειώνονταν όλες τις τελευταίες ημέρες πολλές εναλλαγές στη φορά του ανέμου και υπήρχαν «ριπές» με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην επιχείρηση και να μην ανακόπτεται το μεγάλο μέτωπο. «Θα πρέπει πλέον να είμαστε πιο έτοιμοι να ανακόπτουμε τη φωτιά από τα πρώτα λεπτά, όπως έγινε τα ξημερώματα στο Δασκαλιό Κερατέας, με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη ρίψη δυο φωτοβολίδων», υπογράμμισε. Όπως είπε, εάν δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση, δημιουργούνται τεράστια ζητήματα, επισημαίνοντας πως «εάν στο Μάτι είχαν προλάβει τη φωτιά στην Πεντέλη στο σημείο που ξεκίνησε, δεν θα γινόταν αυτό που ζήσαμε».

Ερωτηθείς για το ότι δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των Βιλίων όταν οι φλόγες έφτασαν ουσιαστικά στις αυλές των σπιτιών, είπε ότι ήταν επιλογή της Πυροσβεστικής. «Ζήσαμε ώρες αγωνίας, αλλά δικαιώθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που έλεγε ότι ο άνεμος θα αλλάξει κατεύθυνση και η φωτιά θα οδηγηθεί προς την άλλη πλευρά, όπου αναχαιτίστηκε», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης, πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον τα έργα υποδομής ομβρίων υδάτων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας πώς «δεν είναι εύκολη υπόθεση». «Δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα», διαβεβαίωσε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε, δε, ότι ήδη υλοποιούνται πάνω από 130 ανάλογα έργα, με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στήσει τροφοδοτικά κέντρα με είδη πρώτης ανάγκης στα Βίλια, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο 1110 για τη ψυχολογική στήριξη των πυρόπληκτων. Παράλληλα ξεκινά και η καταγραφή όλων των ζημιών σε σπίτια και εταιρείες.

Βρέθηκαν υπολείμματα φωτοβολίδας στην πυρκαγιά του Δασκαλειού Κερατέας

Πολύ καλύτερη είναι σήμερα η κατάσταση στην πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, η οποία είναι πλέον οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της και οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται πλέον στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας και δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για οικισμούς, αλλά από τη νύχτα τις ανακριτικές Αρχές απασχολεί μια άλλη πυρκαγιά στην Κερατέα, που ήταν διαπιστωμένος εμπρησμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν ήδη βρεθεί υπολείμματα φωτοβολίδας στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών.

Ειδικότερα, γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, έγινε άμεσα κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση δίπλα στα σπίτια στο Δασκαλειό Κερατέας και συγκεκριμένα στο δεύτερο λιμανάκι, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Επιτόπου έσπευσαν 27 πυροσβέστες με 12 πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν γρήγορα την φωτιά, η οποία όμως έκαψε περίπου 60-70 στρέμματα με πουρνάρια και άλλη χαμηλή βλάστηση. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν είχε δυνατούς ανέμους και το αεράκι που φυσούσε κατηύθυνε την φωτιά μακριά από τα σπίτια.

Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι είδαν δύο φωτοβολίδες που έπεσαν από τον ουρανό και μετά ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για ένα αυτοκίνητο που απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Οι υπάλληλοι της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος που πήγαν στο σημείο για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, βρήκαν πράγματι υπολείμματα φωτοβολίδας που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των κατοίκων, ενώ στις έρευνες μπήκε και η ΕΛ.ΑΣ που εξετάζει τα στοιχεία και αναζητά τους δράστες.

Όσον αφορά την πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, όπως είπε και χτες το βράδυ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι πλέον οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της και δεν υπάρχει ανησυχία για οικισμούς.

Ωστόσο, παραμένει ενεργό το μέτωπο στο όρος Πατέρας, και συγκεκριμένα σε μια χαράδρα προς το Καντήλι Μεγάρων, όπου όμως ανακόπηκε η πορεία της κατά την διάρκεια της νύχτας από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τους επιτελείς του Π.Σ. απασχολεί πλέον ο κύριος όγκος του όρους Πατέρα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ενεργές εστίες, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, λόγω του πολύ δύσβατου της περιοχής και η αντιμετώπιση τους γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φοβούνται αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και θεωρούν καθοριστικό την αποτελεσματική φύλαξη των οριοθετημένων, που όμως είναι σε πολύ μεγάλη έκταση γι' αυτό παραμένουν αμείωτες όλες επίγειες δυνάμεις για να επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε εστία που ξεπετάγεται.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: ertnews, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν - Στις 19:30