ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Υπήρξε μείωση των ρυθμών εμβολιασμού τον Αύγουστο - Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Θεμιστοκλέους
InTime

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τους ρυθμούς εμβολιασμού είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Τον μήνα Αύγουστο υπήρξε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για τον κορονοϊό- κάτι το οποίο ο ίδιος απέδωσε στο ότι είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών.

Συνεχίζοντας απηύθυνε έκκληση προς όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα. Επίσης τόνισε πως η Ελλάδα στην Ευρώπη είναι σε μέση θέση σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Όπως ανέφερε για τους εμβολιασμούς, η σημερινή ημέρα αναμενόταν να κλείσει με 32.000 εμβολιασμούς, ενώ ήδη είχαν γίνει 20.000. Το 53,5% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Συνεχίζονται τα προγράμματα του εμβολιασμού κατ’ οίκον, με 5.050 πολίτες να έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εμβολιασμός ειδικών ομάδων (πχ Ρομά), αλλά και ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ακόμη, σημείωσε πως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού, ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέτρεψε τους πολίτες να καταγγέλλουν αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές λειτουργών της υγείας και όπως είπε στο Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν κυρίως δημόσιες δομές. «Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γιατρών που κινήθηκαν εκτός δεοντολογίας και εκτός οδηγιών της επιστήμης και σε όλες τις περιπτώσεις έχει κινηθεί η διαδικασία που απαιτείται». Ελάχιστες καταγγελίες έχουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι και εκεί εφαρμόζεται η πειθαρχική διαδικασία. Ο κόσμος πρόσθεσε δεν θα πρέπει να είναι εύπιστος όταν ακούει διάφορες δοξασίες, κυρίως από επαγγελματίες υγείας. Συμπλήρωσε ότι οι γιατροί οφείλουν να ασκούν την ιατρική εντός συγκεκριμένων πλαισίων.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Είναι δικαίωμα του καθενός να εμβολιαστεί ή όχι, εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες που η δική τους πράξη αφορά και την υγεία των υπολοίπων. Ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να αναλογιστεί αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι, τόνισε.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.628 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 34 νεκροί σε 24 ώρες, στους 319 οι διασωληνωμένοι