ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Έρχεται… lockdown για τους ανεμβολίαστους – Επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους

Νέα μέτρα
Επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους θα είναι ένα από τα νέα μέτρα.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, οι εισαγωγές και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ αυξάνονται και ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει χαμηλός στο κυβερνητικό επιτελείο αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους εν όψει του φθινοπώρου και τις νέας σχολικής χρονιάς.

Οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν στην πλειοψηφία όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως όσες και όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας.

Αυτό εξάλλου ξεκαθάρισε και ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας: «Όσο εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Επ' αυτού διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. «Είναι διαφορετικό να έχεις πρόσβαση σε μία αναγκαία υπηρεσία σε σχέση με δραστηριότητα ψυχαγωγίας. Άλλη η περίπτωση χώρων όπου υπάρχει υποχρεωτική η μάσκα όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος και διαφορετικοί οι χώροι που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να φοράμε διαρκώς μάσκα όπως είναι η εστίαση», πρόσθεσε.

Έτσι από το φθινόπωρο στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης το ίδιο θα ισχύσει και στους κινηματογράφους και στα θέατρα.

Παράλληλα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία θα πληρώνουν από τη τσέπη τους. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα εν τη η τιμή τους να είναι προκαθορισμένη.

Eπίσης πιθανότατα θα επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Γαι το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού»,

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και Πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια αυτό που έχει αποφασιστεί είναι δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων είτε θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι μαθητές άνω των 12 ετών εφόσον έχουν εμβολιαστεί θα εισέρχονται στην τάξη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν αισθάνεται πιο ισχυρός με τον Μπάιντεν