ΕΛΛΑΔΑ

Με τα rapid test στο... χέρι από αύριο οι ανεμβολίαστοι – Πόσο θα κοστίζουν και πού θα γίνονται

Με τα rapid test στο... χέρι από αύριο οι ανεμβολίαστοι – Πόσο θα κοστίζουν και πού θα γίνονται
Intime News

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από τη Δευτέρα (13/9) για τους ανεμβολίαστους, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Νέα εβδομάδα με νέα μέτρα ξεκινάει από αύριο (13/9), με τους ανεμβολίαστους να τίθενται «υπό διωγμό», από κλειστούς χώρους διασκέδασης και χώρους άθλησης.

Βασική αλλαγή στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία θα ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, είναι το rapid test των 10 ευρώ. Όποιος πολίτης δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης κορονοϊού, θα εισέρχεται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και χώρους άθλησης μόνο με rapid test.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι θέλουν να μετακινηθούν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, καθώς και για τα ταξίδια με πλοία, θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ανεμβολίαστος θα κάνει το τεστ με δική του δαπάνη, ενώ θα πρέπει να επιδεικνύει τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης. Το rapid test πρέπει να γίνει σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, γιατρό ή φαρμακείο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Η δυνατότητα διενέργειας rapid test στους φαρμακοποιούς δόθηκε από την κυβέρνηση με τον νόμο 4812 (30-06-2021) διευρύνοντας έτσι τη λίστα των φορέων και των υγειονομικών που μπορούν να κάνουν το γρήγορο τεστ.

Δεν γίνεται σε όλα τα φαρμακεία καθώς δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά όποιος φαρμακοποιός θέλει μπορεί να κάνει rapid test στους πολίτες.

Ο φαρμακοποιός αρχικά μετρά ανέπαφα τη θερμοκρασία του πελάτη και μετά στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου παίρνει το δείγμα -ρινοφαρρυγικά, ή στοματοφαρυγγικά, ή ρινικά, ή στοματικά- και προχωρά στην ανάλυση του δείγματος.

Συγκεκριμένα μέτρα ανά είδος δραστηριότητας/πληθυσμιακή ομάδα:

1. Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται σε:

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

2. Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε:

Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2021: Τα 24 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Φοροελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις

Ταγίπ Ερντογάν: Χειροτερεύει η υγεία του! Αλλεπάλληλα περιστατικά – Ποιος θα τον διαδεχθεί;

Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου

Ροή Ειδήσεων