ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για τον κορονοϊό: Η μεγάλη επιστροφή της… μάσκας - Τι σχεδιάζεται για τις «κόκκινες» περιοχές

Μέτρα μάσκα κορονοϊός
«Φούντωσε» η συζήτηση για την ανάγκη λήψη μέτρων στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές – Στο επίκεντρο η χρήση της μάσκας
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

«Φούντωσε» η συζήτηση για την ανάγκη λήψη μέτρων στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές – Στο επίκεντρο η χρήση της μάσκας

Η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας – καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο» - επαναφέρει την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr, τα μέτρα αυτά δεν είναι της ίδιας λογικής με αυτήν που εφαρμοζόταν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκε η αλλαγή στάσης απέναντι στις «κόκκινες» περιοχές από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σε αντίθεση, δηλαδή, με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ήταν το βασικό μέχρι την αλλαγή ρότας, αυτή τη φορά στο προσκήνιο φαίνεται ότι μπαίνει η χρήση της μάσκας. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνει το Newsbomb.gr, η χρήση μάσκας αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα της ατζέντας της επιτροπής των ειδικών που θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο παρεμβάσεων σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση μάσκας τόσο από εμβολιασμένους όσο και από μη εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και συναθροίσεων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα – αν αποφασιστούν – θα αφορούν μόνο τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και όχι το σύνολο της χώρας.

O επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας με τις «κόκκινες» περιοχές

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδαςcovid19.gov.gr/covid-map/

Προβληματισμός για τον εμβολιασμό

Όπως είπε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας οι πληροφορίες περί «μωβ» περιοχών στις οποίες θα λαμβάνονται ειδικά μέτρα δεν υπάρχει, τουλάχιστον από την πλευρά της οδού Αριστοτέλους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο αργότερα να ξεκαθαρίζει από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ιδίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας για τις οποίες έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά.

«Πράγματι έχουμε ζητήματα ακόμη για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος και με ειλικρίνεια σε αυτή την αίθουσα. Περιοχές της χώρας όπου, δυστυχώς, έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τις έχω εδώ: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δυστυχώς, «η Βόρεια Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια στους θανάτους και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι περιοχές στις οποίες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των κατοίκων είναι:

  • Ευρυτανία με 38,28%,
  • Κιλκίς με 45,55%,
  • Δυτική Αττική με 29,7%,
  • Πιερία με 49,5%,
  • Δράμα με 44,56%,
  • Φωκίδα με 42,32%,
  • Ηλεία με 45,99%,
  • Σέρρες με 42,09%,
  • Πέλλα με 49,4%,
  • Ξάνθη με 49,24%
  • Κοζάνη με 48,33% και
  • Λάρισα με 48,29%

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σοκάρει η απίστευτη σκευωρία πίσω από την κακοποίηση της 8χρονης

Καιρός – Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Έξαλλοι οι Ρώσοι με Αμερικανίδα δημοσιογράφο: «Αποπλάνησε τον Πούτιν με τα ποδια της»