ΕΛΛΑΔΑ

«Φαινόμενο της μύγας»: Γιατί κυκλοφορούν ακόμα και τον Νοέμβριο; Ειδική γεωπόνος εξηγεί στο Newsbomb

«Φαινόμενο της μύγας»: Γιατί κυκλοφορούν ακόμα και τον Νοέμβριο; Ειδική γεωπόνος εξηγεί στο Newsbomb
Unsplash.com

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τελειώσει ο προτελευταίος μήνας του έτους, παρ’ όλα αυτά οι μύγες συνεχίζουν να κυκλοφορούν… ανενόχλητες. Η Αγγελική Ρούσσου, γεωπόνος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Newsbomb.gr γιατί συμβαίνει αυτό.

Ίσως να έχετε ακούσει ή να έχετε διαβάσει για το «φαινόμενο της πεταλούδας». Αυτή η ποιητική μεταφορά, αναφέρεται στη θεωρία του χάους, όμως στη χώρα μας και μάλιστα Νοέμβρη μήνα, ένα μικρό… χάος, έχουν φέρει οι μύγες.

Αυτό το ενοχλητικό, για πολλούς έντομο, που μας ενοχλεί και μας αποσπά την προσοχή από την άνοιξη μέχρι και -θεωρητικά- τα τέλη του καλοκαιριού, συνεχίζει την εμφάνισή του ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν μπει ο χειμώνας.

Στα σπίτια μας, στα γραφεία, στο αυτοκίνητό μας, γενικά σε εξωτερικούς χώρους, βλέπουμε συνεχώς μύγες και έτσι γεννήθηκε η απορία μας: «Πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοια εποχή».

Την λύση στην απορία για το... φαινόμενο της μύγας, μας έδωσε η κα. Αγγελική Ρούσσου, γεωπόνος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η διαρκής αναπαραγωγή και συνεπώς και παρουσία προφανώς οφείλεται στις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες που είχαμε μέχρι πρόσφατα. Σε τέτοιες συνθήκες έχουμε αύξηση στην ποσότητα των γενεών ανά έτος. Τα έντομα επηρεάζονται από το θερμοκρασιακό εύρος και συνεχίζουν κανονικά να πολλαπλασιάζονται. Ειδικά σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους αυτό μπορεί να συμβαίνει και όλο το έτος», εξηγεί η κυρία Ρούσσου.

Γνωρίζουμε πως γίνονται ψεκασμοί για τα κουνούπια. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο για τις μύγες;

«Ψεκασμοί για τις οικιακές μύγες (και το Stomoxis calsitrans - η μύγα των στάβλων που "τσιμπά") δεν υφίστανται επίσημα, από όσο ξέρω. Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια που γίνονται υπό την αιγίδα επισήμων φορέων δεν έχουν υπολειμματική δράση και σχεδόν πάντα πραγματοποιούνται με τη χρήση βακύλου Θουριγκίας την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Πολύ πιθανόν λόγω πάλι των κλιματικών συνθηκών να έχουμε αύξηση του πληθυσμού των σε αξιοσημείωτα επίπεδα. Δεν είναι όμως καθόλου πιθανό να ξαναγίνουν ψεκασμοί τώρα μιας και με την πτώση της θερμοκρασίας τα έντομα αυτά θα μπουν σε διαχείμασης και θα μειωθεί σημαντικά η δραστηριότητά τους».

Είναι τελικά τόσο «παρεξηγημένο» έντομο όσο νομίζουμε;

«Για τις μύγες που πετούν πάνω από τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή με αυτά!

Ούτε οι μύγες ούτε τα κουνούπια δεν είναι "παρεξηγημένα". Μεταδίδουν πολύ σοβαρές ασθένειες και σε περίπτωση που δεν τα πάρουμε στα σοβαρά αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου για τους μη εμβολιασμένους - Οργισμένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οικογενειακό έγκλημα για την προίκα στο Κιλκίς - «Εκπληκτικό στη σύλληψη, πρωτοφανές στην αγριότητα»

Νέα μέτρα: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος - Τι λένε στο Newsbomb.gr οι επιστήμονες