ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία τις αντοχές του ΕΣΥ - Για «έκρηξη» κρουσμάτων κάνουν λόγο οι ειδικοί

όμικρον εσυ κρούσματα
Υπό πίεση το σύστημα υγείας
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον θα δοκιμάσει τις αντοχές του ΕΣΥ το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ειδικοί εκφράζουν με βεβαιότητα πως η «καταιγίδα» της μετάλλαξης Όμικρον θα χτυπήσει πολύ σύντομα τη χώρα μας, ενώ προβλέπουν ακόμη και τετραπλασιαμό των κρουσμάτων έως τα μέσα Ιανουαρίου, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει το πώς θα αντέξει το σύστημα υγείας.

Τζανάκης: Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τις 20.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για μεγάλη «έκρηξη» κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ήδη έως και το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», σημειώνοντας ότι «Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον» και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τις 20.000 κρούσματα!

Ακόμη, ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι «Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», ενώ εκτίμησε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας «χαιρετήσει» και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο. Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».

Καπραβέλος: «Ασφυκτιά» το σύστημα υγείας

Με τη σειρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Έχουμε 650, δεν έχω σήμερα πού να βάλω τους ασθενείς αν έρθουνε με κορονοϊό ή χωρίς κορονοϊό, δηλαδή είναι γεμάτη».

Μαγιορκίνης: «Καταιγίδα» με 12.000 κρούσματα λόγω της Όμικρον – Δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή».

Ακόμη, είπε ότι «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», σημείωσε και χαρακτήρισε «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.

Μάλιστα, τόνισε ότι «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό». Και πρόσθεσε πως «η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».

Ακόμη, προέτρεψε τους πολίτες που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία μετά τις γιορτές: «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή».

Εξήγησε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται πως την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στην χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες: «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί».

Νέα μέτρα: Κρίσιμη συνεδρίαση τη Δευτέρα – Ανοιχτό να ληφθούν και πριν τις 3 Ιανουαρίου

Αν και το τελευταίο πακέτο μέτρων τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξει μια σειρά νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από τις 3 Ιανουαρίου χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται το γεγονός αυτό να γίνει και νωρίτερα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θεωρούνται επαρκή από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εισηγηθεί -με βάση τα νέα δεδομένα- αν χρειαστεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα» εξηγώντας ότι κριτήρια θα είναι τόσο η συμπεριφορά που επέδειξαν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες τα Χριστούγεννααλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα λόγω της ταχύτητας με την οποία εχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία των μέτρων οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισήγηση της επιτροπής για τα νέα μέτρα θα κινείται στη λογική των περιορισμών οι οποίοι, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν την διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο, τις εκδηλώσεις - κυρίως τις αθλητικές- στην οποία έχει κάνει ήδη ειδική αναφορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος, Πλεύρης, την αύξηση της τηλεργασίας, καθώς επίσης και σε γενικότερα μέτρα για δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Ειδικά για το κεφάλαιο «σχολεία» βούληση της κυβέρνησης, όπως είπε το πρωί της Κυριακής και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είναι να ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί και να παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν χρειαστεί αυτό που θα εξεταστεί θα είναι η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Τα μηνύματα, ωστόσο, από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη διασπορά της Covid και άρα είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά.

Από τις κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζεται, τέλος, ότι στη συζήτηση για τα νέα μέτρα και το πότε θα ενεργοποιηθούν δεν υπάρχει καμιά αναφορά πολύ, δε, περισσότερο καμία εισήγηση που να σχετίζεται με επιστροφή των SMS, μια πρακτική άλλωστε που εφαρμόστηκε μόνο σε περιόδους οριζόντιων lockdown τα οποία από την κυβέρνηση αποκλείονται κατηγορηματικά ως ενδεχόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Νέα μέτρα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις - Τη Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν έως την Παρασκευή (31/12)

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεκλήρισε οικογένεια