ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιά 2022: Καλή Χρονιά σε όλους με την ευχή να μείνουμε άνθρωποι

Πρωτοχρονιά 2022
Η ευχή της δημοσιογραφικής ομάδας του Newsbomb.gr για το 2022.
INTIME / ΚΑΡΚΑΣΛΗ ΛΙΖΑ

Τα τελευταία πολλά χρόνια στην Ελλάδα δυστυχώς περιπλανιόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα... Αυτή τη φορά έχουμε μια κοινή ευχή που μας ενώνει όλους. Να μείνουμε όρθιοι και ζωντανοί, μα πάνω από όλα να μείνουμε άνθρωποι.

Το «καλή χρονιά», δεν φτάνει μόνο του. Χρειαζόμαστε πάνω απ' ολα υγεία και κουράγιο να πάμε παραπέρα. Να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της «εθνικής μιζέριας» εις την οποία είμαστε εγκλωβισμένοι από εξωτερικούς άλλα και από αστάθμητους παράγοντες. Οι πανδημίες είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν κι άλλα. Ενεργειακή κρίση, φτώχεια, γεωστρατηγικές μεταβολές. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλα αυτά θα μας επηρεάσουν αρνητικά τα επόμενα χρόνια.

Ο δείκτης αισιοδοξίας για το 2022 δεν είναι καλός. Καμία αναστροφή του κλίματος δεν θα επιτευχθεί αν δεν ενισχύσουμε άμεσα το εθνικό μας σύστημα Υγείας και την Παιδεία μας. Αυτοί είναι οι δυο πυλώνες ευημερίας. Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την λαϊκή κυριαρχία οι οποίες δοκιμάζονται σφόδρα τα τελευταία δύο χρόνια με δούρειο ίππο την πανδημία, είναι αυτός.

Η έξαρση της πανδημίας και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έδειξαν ότι παρά τους αγώνες αιώνων τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τις πανδημίες. Κινδυνεύει συνολικά ο αξιακός μας κώδικας και συντελείται η κυριαρχία του φαινομένου του κοινωνικού κομφορμισμού, της κοινωνικής τυποποίησης και της μαζοποίησης.

Τρία ζητήματα αποσυντίθενται με την πανδημία: Η διάλυση του ΕΣΥ και συνεπώς του κοινωνικού κράτους, η πλήρης απαξίωση της δια ζώσης εκπαίδευσης και η κατάλυση κάθε έννοιας ατομικότητας, αυτοτέλειας και μοναδικότητας του ανθρώπου.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας απασχολήσουν αρκετά για να μην βλέπουμε μόνο το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ο άνθρωπος απομακρύνεται από τους συνανθρώπους του και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική ελευθερία λόγου και πηγαία έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων. Εντείνεται η μοναξιά, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα του σύγχρονου ανθρώπου και τον αποκόπτουν όλο και περισσότερο από τον ηθικό και πνευματικό κόσμο.

Καμία δραστηριότητα δεν του προσφέρει χαρά και απόλαυση, ούτε η εργασία, ούτε η εκπαίδευση, ούτε η ψυχαγωγία, γιατί τίποτε δεν προκύπτει από τις αυθεντικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του.

Καλή Χρονιά δεν φτάνει μόνο... «Κοντά στον άνθρωπο» είναι η σωστή ευχή. Να μείνουμε άνθρωποι. Αυτή είναι η ευχή όλης της δημοσιογραφικής οικογένειας του Newsbomb.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Θα ανοίξουν στις 10 Γενάρη με 30.000 κρούσματα; Το μέτρο που ίσως πέσει στο «τραπέζι»

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα 5 πιο κοινά συμπτώματα - Ποια εμφανίζονται πιο σπάνια

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 01/01: Εκατ. ασφαλισμένοι «εγκλωβίστηκαν» - Πότε βγαίνουν