ΕΛΛΑΔΑ

Ο ψυχολόγος Δ. Πετρούνιας αναλύει: Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η απουσία θρήνου στην υπόθεση της Πάτρας

Ο ψυχολόγος Δ. Πετρούνιας αναλύει: Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η απουσία θρήνου στην υπόθεση της Πάτρας
Ανάλυση για την υπόθεση της Πάτρας από τον κλινικό ψυχολόγο, Δημήτρη Πετρούνια.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο κλινικός ψυχολόγος, Δημήτρης Πετρούνιας, γράφει στο Newsbomb.gr για την υπόθεση της Πάτρας και τη διαχείριση των τριών θανάτων των μικρών κοριτσιών από την οικογένεια. Τα τελευταία στοιχεία για την υπόθεση.

Η υπόθεση του θανάτου, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, των τριών κοριτσιών στην Πάτρα απασχολεί όλη την Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Το ενδεχόμενο να υπάρχει εγκληματική ενέργεια και να μην προέρχονται από παθολογικά αίτια οι θάνατοι είναι αυτό που μπήκε εξαρχής στο μικροσκόπιο των Αρχών, με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας να έχει εμπλακεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στην υπόθεση και να αναζητά απαντήσεις.

Ιατροδικαστές, γιατροί και άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειας έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, ενώ το Newsbomb.gr φιλοξενεί την άποψη του κλινικού ψυχολόγου Δημήτρη Πετρούνια, αναφορικά με τη διαχείριση του πένθους από την πλευρά της οικογένειας και το τι μπορεί να σημαίνουν οι αντιδράσεις από πλευράς κυρίως της μητέρας, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δρ. Πετρούνιας είχε φιλοξενηθεί και στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» πριν από δυο εβδομάδες, όπου είχε αναλύσει με βάση την επιστημονική του ιδιότητα κάποιες από τις ζωγραφιές που είχε κάνει η μικρή Τζωρτζίνα πριν από τον θάνατό της.

Ο κ. Πετρούνιας με γνώμονα πάντα την επιστήμη της ψυχολογίας, ανέλυσε για λογαριασμό του Newsbomb.gr τη διαχείριση του πένθους και τις αντιδράσεις της μητέρας των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, καθώς η ίδια βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην υπόθεση τα τελευταία 24ωρα.

Ο κλινικός ψυχολόγος, Δημήτρης Πετρούνιας, κατά την παρουσία του στο «Φως στο Τούνελ».Glomex / Mega

Η ανάλυση του κλινικού ψυχολόγου Δημήτρη Πετρούνια για την υπόθεση της Πάτρας

Όταν ένας γονιός χάνει το παιδί του ο πόνος είναι τόσο τρομακτικά έντονος που δεν μπορεί να περιγραφεί. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που στην τόσο πλούσια ελληνική γλώσσα δεν έχει δημιουργηθεί καμία λέξη που να μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό τον γονιό.

O κάθε άνθρωπος περνάει μέσα από μία σειρά συναισθηματικών εμπειριών όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τα πέντε στάδια του πένθους όπως τα ονομάζουμε ενεργοποιούνται σε όλους όσους περνούν από διαδικασία θρήνου, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι πενθούντες περνούν σταδιακά μέσα από αυτά και ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να περάσει οπωσδήποτε τα πέντε αυτά στάδια για να βγει από το πένθος του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που παρατηρούμε από τις συνεντεύξεις της μητέρας είναι η επικράτηση της απόλυτης σχεδόν εκλογίκευσης κατά την αναφορά των θανάτων και η απουσία του θρήνου. Εμφανής είναι επίσης και η απουσία κτητικών αντωνυμιών κατά την αναφορά των παιδιών, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως όπως πχ την συναισθηματική αποστασιοποίηση ώστε να διαχειριστεί τις απώλειες ή το απόλυτα συναισθηματικό κενό που υπάρχει εξαιτίας ενδεχομένως τραυματικών βιωμάτων.

Προφανώς είναι μια θεωρητική προσέγγιση κι όχι τοποθέτηση μιας και δεν έχουμε δια ζώσης επαφή και συνομιλία με τη μητέρα.

Η πίεση στην οικογένεια και κυρίως στη μητέρα τη δεδομένη στιγμή είναι τεράστια οπότε συνιστώ τη ψυχραιμία όλων στα social media. γιατί βιώνουμε οριακές καταστάσεις. Η ανησυχία του κόσμου είναι έκδηλη όμως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και πιστεύω πως άμεσα θα έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών.

Θάνατος παιδιών Πάτρα: Τα ευρήματα έχουν αποκλείσει τα παθολογικά αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας

Ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης, μίλησε για τα νέα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων της άτυχης Τζωρτζίνας και τα στοιχεία που θα δώσουν τη λύση στο μυστήριο των τριών θανάτων

«Διαρρέουν στοιχεία συνεχώς, κάποια είναι σημαντικά κάποια όχι, σίγουρα ερμηνεύονται διαφορετικά από τους ιατροδικαστές σε σχέση με την κοινή γνώμη» σημείωσε ο κ. Κούτσης, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι εγώ αυτός, αλλά και όσοι ασχολούμαστε από μακριά, που έχουμε τον πλήρη φάκελο του περιστατικού».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο φάκελος των θανάτων των τριών παιδιών θα περιλαμβάνει πέρα από τη νεκροψία – νεκροτομή και ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό της οικογένειας.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα ευρήματα έχουν αποκλείσει κάποιες παθολογίες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η έρευνα. Και η έρευνα συνεχίζεται σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς υπάρχει η έρευνα του Ανθρωποκτονιών, αλλά και η άτυπη επιτροπή από κορυφαίους ιατροδικαστές στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι δεν έχουν μείνει σε μια απλή έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής και κοιτάνε και άλλα πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε» συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής μιλώντας στο Mega.

«Ευρήματα βγαίνουν συνέχεια, αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι ένα τοξικολογικό εύρημα για μια ουσία, η οποία επιδρά φαρμακευτικά, αλλά είναι σημαντικό να γίνει ένας ποσοτικός προσδιορισμός της συγκεκριμένης ουσίας» ανέφερε ο κ. Κούτσης, εξηγώντας ότι είναι διαφορετική η φαρμακευτική ποσότητα μιας ουσίας, άλλη είναι η τοξική ποσότητα μιας ουσίας και άλλη η μοιραία ποσότητα που μπορεί να επιφέρει το θάνατο άμεσα.

«Βγαίνουν συνέχεια δεδομένα που δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε αν δεν έχουμε πλήρη στοιχεία» πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Κούτσης, ο οποίος υπογράμμισε σχετικά με τα ίχνη των ασφυκτικών θανάτων σε παιδιά μικρής ηλικίας, ότι υπάρχει σαφής περιγραφή στη βιβλιογραφία της ιατροδικαστικής επιστήμης, που αναφέρει ότι στους ασφυκτικούς θανάτους σε παιδιά και βρέφη τα στοιχεία μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο στους ενήλικες.

«Η συμπεριφορά της μητέρας δείχνει ναρκισιστική προσωπικότητα»

Η ψυχολόγος Νάταλι Βέλτση, σχολίασε το προφίλ που παρουσιάζει η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά το θάνατο των τριών παιδιών. Σύμφωνα με την ίδια, η μητέρα των τριών παιδιών δεν έχει στο πλευρό της κάποιον επιστήμονα να τη βοηθά και να τη στηρίζει, «το προφίλ που βλέπουμε σιγά σιγά να διαμορφώνεται δεν επισκέπτεται ποτέ ψυχολόγο, καθώς μέρος του προφίλ είναι και η ανεντιμότητα, οπότε δεν πηγαίνουν σε ψυχολόγο».

«Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το προφίλ προσωπικότητας, αν οι μαρτυρίες ισχύουν -που δείχνουν να ταιριάζουν με τη συμπεριφορά που έχουμε αντιμετωπίσει, συνθέτουν όλες ένα συγκεκριμένο προφίλ» τόνισε η ψυχολόγος, προσθέτοντας πως όσοι έχουν μιλήσει περιγράφουν μια συγκεκριμένη προσωπικότητα.

«Ξέρετε, δεν γίνεται δουλειά αν δεν θέλει κάποιος πραγματικά να βοηθηθεί, δεν δουλεύει έτσι, γιατί θα σου λέει ψέματα» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να πάει με το ζόρι στον ειδικό, αυτό γίνεται με εισαγγελική παρέμβαση μόνο σε περίπτωση σχιζοφρένειας».

«Αν ισχύουν οι μαρτυρίες και σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά της, μιλάμε τουλάχιστον για μια ναρκισιστική προσωπικότητα, αν όχι κοινωνιοπάθεια, δηλαδή ένας άνθρωπος χωρίς συναισθήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σχετικές ειδήσεις