ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι η «ρομαντική απάτη»: Υπόσχονται γαμπρούς και πληρώνονται σε Βitcoin

Αστυνομία
Στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν πριν τρεις ημέρες μία 36χρονη για «ρομαντική απάτη»
Intime News

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγούν στο Newsbomb.gr τι είναι η «ρομαντική απάτη» και πως δρουν οι επιτήδειοι

Η πώληση ενός ακινήτου και τα χρήματα που πήρε η 40χρονη ιδιοκτήτριά του από τη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι έδωσαν το «ερέθισμα» στους επιτήδειους να στήσουν μία καλοστημένη παγίδα για να γεμίσουν τα ψηφιακά τους πορτοφόλια.

Πρόκειται για μία υπόθεση «ρομαντικής απάτης», την οποία χειρίστηκαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όλα ξεκίνησαν από μία καταγγελία 40χρονης ότι της απέσπασαν με δόλιο τρόπο συνολικά 130.000 ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβήσουν για να συνάψει σχέση με γιατρό, ιδιοκτήτη κλινικής.

Στη χώρα μας είναι ένα σπάνιο είδος απάτης. Ωστόσο, σε χώρες του εξωτερικού η «romance scam» (ρομαντική απάτη) απασχολεί το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο τις διωκτικές Αρχές, ενώ παρατηρείται η «τάση» οι επιτήδειοι να προσπαθούν να μετατρέψουν τα «κέρδη» τους σε κρυπτονομίσματα για να χάνεται η διαδρομή του χρήματος.

Αποκορύφωμα πρόσφατη περίπτωση απάτης με θύμα γυναίκα στο Τενεσί των ΗΠΑ, η οποία έχασε 390.000 δολάρια, κληρονομιά της ίδιας και του πατέρα της. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγούν στο Newsbomb.gr τι είναι η «ρομαντική απάτη» και πως δρουν οι επιτήδειοι:

«Δημιουργούν μία γοητευτική ταυτότητα στον ψηφιακό κόσμο για να παγιδεύσουν τα θύματά τους. Δημιουργούν προφίλ μη υπαρκτών προσώπων και παρουσιάζονται ως γόνοι επιχειρηματιών και στρατηγών, ως πετυχημένοι γιατροί κ.ο.κ Γενικότερα δημιουργούν μία ψευδαίσθηση συναισθηματικής σύνδεσης με τα υποψήφια θύματα, μέσω προφίλ στα social media που προσομοιάζουν με τον τέλειο σύντροφο. Σε πρώτη φάση ψάχνουν τα υποψήφια θύματά τους και εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες για τη ζωή τους και τα ενδιαφέροντά τους για να δημιουργήσουν ταύτιση. Στη συνέχεια, αναπτύσσουν επαφή και στενή σχέση μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων και διαδικτυακών επικοινωνιών. Κάνουν το θύμα να νιώσει μοναδικό. Η απάτη έχει διάρκεια κατά μέσο όρο από δύο έως πέντε μήνες.

Στη δεύτερη φάση του σχεδίου προφασίζονται ότι βρίσκονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση και μέσα από δικαιολογίες προσπαθούν να αποσπάσουν ποσά. Για παράδειγμα, λένε ότι έχουν ένα χρέος και ότι χρειάζονται κάποια χρήματα για να απελευθερώσουν την ακίνητη περιουσία ή την επιχείρησή τους από τις προσημειώσεις. Στη φάση αυτή αρχίζουν να λένε στο θύμα ότι πλησιάζει η ώρα να βρεθούν από κοντά. Σχεδόν πάντα δεν αποσπούν μία φορά χρήματα από το θύμα αλλά πολλές. Παίρνουν τα χρήματα σε δόσεις. Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών».

Πριν από περίπου ένα μήνα η Ελληνική Αστυνομία είχε εξιχνιάσει υπόθεση «ρομαντικής απάτης» στις Σέρρες. Άντρας είχε αποσπάσει χρήματα από οχτώ γυναίκες (από διαφορετικές περιοχές), τις οποίες δεν είχε δει ποτέ διά ζώσης. Συνομιλούσε μαζί τους αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν πριν τρεις ημέρες μία 36χρονη για «ρομαντική απάτη» σε βάρος της 40χρονης κουμπάρας της.

Η 36χρονη έπεισε το θύμα με τη βοήθεια συνεργών της ότι πρέπει να της δώσει χρήματα, προκειμένου να μεσολαβήσει για να συνάψει σχέση με γιατρό, ιδιοκτήτη κλινικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη έλεγε στην 40χρονη ότι ο γιατρός χρειάζεται τα χρήματα προκειμένου να αρθούν κάποιες ρήτρες που είχε για χρέη. Σύμφωνα με το «σενάριο» των επιτήδειων, μετά την αποπληρωμή των χρημάτων ο γιατρός θα μπορούσε να την παντρευτεί και φυσικά να κρατήσει την κλινική του και την περιουσία του.

Η 40χρονη έδωσε συνολικά 130.000 ευρώ σε δύο δόσεις. Αρχικά περίπου 40.000 ευρώ, τα οποία μετατράπηκαν στη συνέχεια σε bitcoin.

Στη συνέχεια, της ζήτησαν ακόμα 90.000 ευρώ. Μάλιστα, την έπεισαν να μετατρέψει εκείνη τα χρήματά της σε bitcoin και στη συνέχεια να τα αποστείλει σε ψηφιακά πορτοφόλια που ανήκαν στους επιτήδειους.

Όταν η 40χρονη κατάλαβε την απάτη απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Έτσι έκλεισε ραντεβού με την 36χρονη που την εξαπάτησε με το πρόσχημα ότι θα της δώσει χρήματα, της έδωσε 10.000 ευρώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα και τότε οι αστυνομικοί επενέβησαν και της πέρασαν χειροπέδες.

Η 36χρονη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ η Αστυνομία αναζητά τους συνεργούς της.

Διαβάστε επίσης:

Ρομαντική απάτη στη Θεσσαλονίκη: «Έχασε» 130.000 ευρώ «επενδύοντας» σε γάμο με μεγαλογιατρό

Θεσσαλονίκη: 31χρονος έστησε την ίδια απάτη σε βάρος 187 θυμάτων – Τους πήρε 53.000 ευρώ