ΕΛΛΑΔΑ

Έξοδος Πάσχα: Όπου φύγει... φύγει οι Αθηναίοι - Κίνηση στους δρόμους, ουρές στα λιμάνια

Έξοδος Πάσχα: Όπου φύγει... φύγει οι Αθηναίοι - Κίνηση στους δρόμους, ουρές στα λιμάνια
INTIME

Έξοδος Πάσχα: Μετά από δυο χρόνια περιορισμών, οι εκδρομείς του Πάσχα κατέκλυσαν δρόμους και λιμάνια

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου αρχίζουν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ για τις διακοπές του Πάσχα, δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση και στα δύο ρεύματα στον Κηφισό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροχαία Αττικής, αυξημένη κίνηση καταγράφεται στα εξής σημεία:

  • Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών (έξοδος) – Ύψος Σκαραμαγκά
  • Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος) – Ύψος Αχαρνών
  • Αθηνών-Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών-είσοδος) Από Αχαρνών έως Λ. Αθηνών

Δείτε τον χάρτη:

Κίνηση και στα λιμάνια

Η κίνηση στα λιμάνια για πολλούς νησιωτικούς περιορισμούς είναι αυξημένη και το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών των οχημάτων, ενώ καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια πλοίων, 13 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο.

Χθες, Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 16 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 10.927 επιβάτες, 2.263 ΙΧ οχήματα, 660 φορτηγά και 329 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 22 απόπλοι πλοίων, ενώ έφυγαν για διάφορα νησιά του Αργοσαρωνικού 1.841 επιβάτες, 422 ΙΧ οχήματα, 45 φορτηγά και 52 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 8 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 2.365 επιβάτες, 715 ΙΧ οχήματα, 91 φορτηγά και 43 δίκυκλα. Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν 5 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 517 επιβάτες, 212 ΙΧ οχήματα, 33 φορτηγά και 8 δίκυκλα.

Φέτος η πληρότητα στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και ταχύπλοα καταμαράν επιτρέπεται να είναι 100%.

Σημειώνεται, ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχει και φέτος ενημερωτικό φυλλάδιο, που εξηγεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναγράφεται τι δικαιούται ο επιβάτης σε περίπτωση μη παροχής της θέσης ή του τύπου της καμπίνας που αναγράφεται στο εισιτήριο, στην περίπτωση που θέλει να ακυρώσει το εισιτήριό του αλλά και τι δικαιούται σε περίπτωση που το πλοίο καθυστερήσει να αναχωρήσει από το λιμάνι λόγω βλάβης.

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος - «Φέτος πιο δύσκολα και πιο ακριβά»

Κορυφώνεται από σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η έξοδος των εκδρομέων για το φετινό Πάσχα με την ακρίβεια και τις αυξήσεις να αποτελούν «βραχνά» για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο χωριό. Παρόλα αυτά η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά όπου βρέθηκε νωρίς το πρωί το Newsbomb.gr ήταν αυξημένη με αρκετούς, μάλιστα, να δηλώνουν ότι θα μείνουν για αρκετές ημέρες σε κάποιο νησί.

Παρόλα αυτά το μεγάλο παράπονο αποτελούν οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων οι οποίες δυσκολεύουν τις μετακινήσεις ειδικά για όσους δεν έχουν κάποια κατοικία ή κάποιον φίλο να τους περιμένει.

«Τα εισιτήρια φέτος είναι πολύ πιο ακριβά. Πέρσι το εισιτήριο για Νάξο είχε 36 ευρώ και φέτος πλήρωσα 45 ευρώ, τι να συζητάμε τώρα» δήλωσε μια από τις επιβάτες των πρωινών πλοίων για Κυκλάδες από το λιμάνι του Πειραιά.

«Θα κάτσω 10 ημέρες στην Πάρο αλλά φέτος το Πάσχα είναι κάτι παραπάνω σε σχέση με πέρσι αλλά εξαρτάται από την οικονομία που θα κάνεις» λέει δεύτερος ταξιδιώτης στο Newbomb.gr με έναν τρίτο να σημειώνει ότι «φέτος το Πάσχα είναι πιο δύσκολα»

«Η κίνηση σταδιακά αυξάνεται. Σήμερα αναμένεται να φύγουν πάνω από 13.500 άνθρωποι. Θα έχουμε 26 απόπλους για τον Αργοσαρωνικό όπου και εκεί αναμένεται να έχουμε πάνω από 2.000 ανθρώπους. Τα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν, θα πρέπει να έχουμε τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, PCR ή rapid όπου απαιτείται και self test 24 ωρών για τους ανήλικους», ανέφερε μιλώντας στο Open ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας, Νίκος Αλεξίου προσθέτοντας πως «ευτυχώς ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος μπορεί να κάθεται και στο κατάστρωμα».

«Φωτιά» τα εισιτήρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει «φωτιά» σε σχέση με πέρυσι. Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά των αυξήσεων:

Πειραιάς-Μύκονος
-Αναχώρηση 6/7/2022: 38 € (από 37.50€ πέρυσι)
-Επιστροφή 11/7/2022: 68.70 € (από 59.70 € πέρυσι)
ΣΥΝΟΛΟ: 106,7 € φέτος (από 97,20 € πέρυσι)

Πειραιάς-Σύρος για μια 4μελη οικογένεια
Αναχώρηση από Πειραιά Μ. Παρασκευή 22/4 (09:00 -> 12:40):
4 επιβάτες * 63 € = 252 € & όχημα 91 €
Σύνολο: 343 €
Επιστροφή από Σύρο Δευτέρα του Πάσχα 25/4 (17:35 -> 21:05):
4 επιβάτες * 90,5 € = 362 € & όχημα 91 €
Σύνολο: 453 €

Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) δείχνουν ότι τα επιβατηγά πλοία που θα φύγουν από τα λιμάνια για τις Κυκλάδες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι γεμάτα. Αντίθετα δεν θα συμβεί το ίδιο με τα πλοία για Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει η Καθημερινή οι πληρότητες για τις Κυκλάδες προσεγγίζουν το 100% με πηγές του ΣΕΕΝ να εξηγούν, πάντως, ότι τη φετινή χρονιά υπάρχουν λιγότερα μεγάλα ταχύπλοα δρομολογημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, στοιχείο που πρακτικά σημαίνει λιγότερες διαθέσιμες θέσεις.

Όσον αφορά, δε, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις χαμηλοτερες πληρότητες – με εξαίρεση τις καμπίνες – στον ανταγωνισμό με τις αεροπορικές εταιρείες και τα δρομολόγιά τους για τα συγκεκριμένα νησιά.

Διαβάστε επίσης:

Έξοδος Πάσχα: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για ταξίδι με αυτοκίνητο στο χωριό