ΕΛΛΑΔΑ

Ηπατίτιδα: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Κρούσμα ηπατίτιδα Ελλάδα
Το παιδί είχε εκδηλώσει συμπτώματα πριν από μερικές ημέρες
Unsplash

O ΕΟΔΥ ενημερώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή για το πρώτο ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο ΕΟΔΥ για πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα. Ένας παιδίατρος ανέφερε παιδί εμφάνισε συμπτώματα και αμέσως δόθηκε εντολή να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την νέα μορφή ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πριν από 10 μέρες, ένα παιδί παρουσίασε συμπτώματα και ανεβασμένους ηπατικούς δείκτες, το παιδί ελέγχθηκε είναι καλά στη υγεία του και είναι σπίτι του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης στην ΕΡΤ: «Πιθανόν να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα». Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και πλειοψηφία είναι παιδιά 3-5 ετών. Όπως είπε ακόμα υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Hπατίτιδα στα παιδιά: Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων και οι συμβουλές των ειδικών