ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι νοσηλείες αυξάνονται και οι ειδικοί ανησυχούν για έκτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

Κορονοϊός: Οι νοσηλείες αυξάνονται και οι ειδικοί ανησυχούν για έκτο κύμα μέσα στο καλοκαίρι
6ο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα
IN TIME

Χωρίς μέτρα και χωρίς μάσκες είναι πιθανό να έχουμε 6ο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί καθώς το 6ο κύμα κορονοϊού είναι προ το πυλών. Βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, και οι υποπαραλλαγές της Όμικρον έχουν ήδη γίνει ορατές σε διάφορα περιστατικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και ο αριθμός των νοσηλευμένων να ανεβαίνει συνεχώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 41% μόνο μέσα σε μία εβδομάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ.

Λήψη μέτρων προ των πυλών

Ο επίκουρος καθηγητής Επηδιμιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείο Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο δελτίο του ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής (19/6) και δήλωσε ότι εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα Υγείας, θα υπάρξει εφαρμογή νέων μέτρων, δείχνοντας ότι το 6ο κύμα πανδημίας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Προς το παρόν η πίεση αυτή φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη και έτσι δε θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις ακόμα.

«Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που είδαμε στην Νότια Αφρική και την Πορτογαλία θα δούμε αύξηση και στην πίεση στο σύστημα υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι δείκτες στην Ελλάδα

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% καθώς και αύξηση των νοσηλευμένων κατά 41%. Ευτυχώς οι αυξήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση τις επόμενες 2 εβδομάδες ενώ θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, η οποία θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Έως τις αρχές Ιουλίου είναι πιθανόν τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 15.000.

«Ο κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις μάσκες βέβαια ανάλογα με το προσωπικό και το οικογενειακό του περιβάλλον», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας ότι πρέπει να προστατεύουμε τις ευάλωτες ομάδες και πως πρέπει ο πληθυσμός που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, να τη δρομολογήσει.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα της Κυριακής 19 Ιουνιου ήταν 5.689 ενώ οι νέοι θάνατοι 8.