ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση αεροσκάφους Καβάλα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή – Αναμονή για το κλιμάκιο του Στρατού

Πτώση αεροσκάφους Καβάλα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή – Αναμονή για το κλιμάκιο του Στρατού
Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή
InTime / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Συνεχίζεται το θρίλερ με την άγνωστη ουσία που ανιχνεύτηκε στην περιοχή της συντριβής. Έρευνες από ειδικό κλιμάκιο Πυρηνικής – Χημικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην περιοχή. Πού πήγαινε το αεροπλάνο και τι μετέφερε. Συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων.

Αποκλεισμένη είναι όλη η περιοχή στους Αντιφιλίππους Καβάλας όπου κατέπεσε το Antonov 12 το βράδυ του Σαββάτου (16/7) καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Από νωρίς το πρωί, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία των ερευνών, τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο δεν τα κατάφεραν και ένιωσαν έντονο ερεθισμό στα μάτια και τη στοματική κοιλότητα.

Μάλιστα, έκαναν λόγο για μια λευκή ουσία που είδαν να έχει απλωθεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ζητηθεί εσπευσμένα η συνδρομή πυροτεχνουργών και ειδικών των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να πάρουν το «ΟΚ» ότι είναι ασφαλές να διεξαχθούν έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο θα φτάσει λόχος Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Το κλιμάκιο αναμένεται μετά τις 13:00 το μεσημέρι στο σημείο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ «Θα διατεθεί τμήμα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής) Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα. Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με CH-47D από Μέγαρα. Στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες ΤΕΝΞ».

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή της συντριβής

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Εισαγγελική παρέμβαση για την πτώση του αεροπλάνου

Την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων σχετικά με τα αιτία που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα θα έχει ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης. Την σχετική παραγγελία έδωσε πριν από λίγο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιακος.

11,5 τόνοι πυρομαχικών από τη Σερβία για το Μπαγκλαντές

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, έγινε γνωστό πως το Antonov 12 μετέφερε 11,5 τόνους πολεμικού υλικού και είχε τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές, έχοντας απογειωθεί από τη Σερβία.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μίλησε για την τραγωδία και εξήγησε πως το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά τα οποία είχαν τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα πυρομαχικά κατευθύνονταν, μυστικά, προς την Ουκρανία ενώ έδωσε πληροφορίες και για την εταιρία στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος.

«Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας «Meridian». Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα 8 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους», είπε αρχικά ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένα μέλος του πληρώματος δεν ήταν πολίτης της Σερβίας, ενώ επανέλαβε πως το αεροπλάνο απογειώθηκε από την πόλη Νις περίπου στις 20:40 τοπική ώρα. «Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ιδιοκτήτης του εμπορεύματος ήταν η ιδιωτική εταιρία Valir από τη Σερβία ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχε πιθανότητα τα όπλα να μεταφέρονταν στην Ουκρανία. «Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια», υπογράμμισε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες, όλμους και εκπαιδευτικές νάρκες.

Στο σημείο της συντριβής ο Ουκρανός πρόξενος - Αποχώρησε χωρίς δηλώσεις

Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ κατά την αποχώρηση του από το σημείο, όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων.

Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους- όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων - «Ήταν μια πύρινη μπάλα…»

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ - άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

'Αυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι μια κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργείται καλαμπόκι και ηλιόσπορος και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κεραμικλιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις