ΕΛΛΑΔΑ

Σπίτι μου: Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων υπό όρους ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Σπίτι μου: Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων υπό όρους ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

«Θέλουμε και αυτός ο συμπολίτης μας σήμερα να αισθάνεται ότι έχει αυτή την δυνατότητα και η απόκτηση ενός σπιτιού να μην είναι ένα απομακρυσμένο όνειρο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέχρι και πριν από δύο χρόνια ουσιαστικά, δεν είχαμε πρόβλημα στέγης στη χώρα, διότι η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, τα ενοίκια ήταν σχετικά χαμηλά και ήταν εύκολο για ένα νέο ζευγάρι, ένα νέο άνθρωπο να νοικιάσει ένα σπίτι με αξιοπρεπές ενοίκιο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα, η επίπτωση, αυτής της ανάπτυξης είναι ότι είδαμε μια πολύ απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Οπότε άκουγα και εγώ συνέχεια, από νέους ανθρώπους ότι «έχω μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορώ να βρω σπίτι να νοικιάσω. Και σίγουρα έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία στο να αγοράσω ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να είμαι καθηλωμένος στο ενοίκιο, να ζω με τους γονείς μου». Πολλές τέτοιες ιστορίες, τις ακούτε και εσείς. Οπότε είπαμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους. Κάπου έπρεπε να βάλουμε το όριο, το βάλαμε στα 39» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «βασικός πυλώνας του προγράμματος - για να το πω πολύ απλά - είναι η δυνατότητα απόκτησης ενός σπιτιού, ας πούμε αξίας 100.000 ευρώ με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Να πάρει κανείς ένα δάνειο έτσι ώστε το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει να είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα τελικά να πληρώνει λιγότερα και να του μείνει και το σπίτι».

Στις ενστάσεις πως πολλά ζευγάρια σήμερα ξεκινούν την κοινή τος πορεία σε μεγαλύτερη ηλικία, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να διευρύνει τα ηλικιακά όρια.

«Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να τρέξει από τις αρχές του έτους, θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και από εκεί και πέρα ανάλογα με το πώς θα πάει - και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά- είμαστε διατεθειμένοι να δεσμεύσουμε και άλλους πόρους από τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να το επεκτείνουμε» είπε.

Απαντώντας στις ενστάσεις του Γρηγόρη Αρναούτογλου σχολίασε πως «και εγώ το άκουσα αυτό και νομίζω ότι δεν είναι αδικαιολόγητο αυτό το παράπονο. ‘’Είμαστε 40 με 50, είμαστε η γενιά που έφαγε την κρίση στο κεφάλι’’, αλλά τονίζω ότι αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ως ένα πρόγραμμα παρέμβασης για τους νέους.

Θεωρώ ότι εφόσον είναι πετυχημένο και θα είναι πετυχημένο και εφόσον κινηθεί συνολικά η αγορά σε αυτή τη λογική και αρχίζουν και επισκευάζονται και διαμερίσματα και καταλαβαίνει ο άλλος ότι ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να έχει, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, είμαι απολύτως διατεθειμένος να δεσμεύσω περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διευρύνουμε το πρόγραμμα».

Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια εξήγησε πως «σκοπός μας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα σχετικά χαμηλό εισόδημα, ας πούμε είναι στο βασικό μισθό, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σκεφτόταν ποτέ ότι θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σπίτι παίρνοντας ένα δάνειο.

Θέλουμε και αυτός ο συμπολίτης μας σήμερα να αισθάνεται ότι έχει αυτή την δυνατότητα και η απόκτηση ενός σπιτιού να μην είναι ένα απομακρυσμένο όνειρο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, μειώνεται και η επιβάρυνση για τη στέγη, διότι, όπως είπα, η δόση του δανείου θα είναι χαμηλότερη διότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα πλήρωνε σε νοίκι».

Σχετικές ειδήσεις