ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Να δούμε αν θα διεγείρει αλλά ρήγματα

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Να δούμε αν θα διεγείρει αλλά ρήγματα
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί τι ισχύει για την Ελλάδα μετά τον μεγάλο σεισμό 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τουρκία

«Δεν μας ανησυχεί, αλλά παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη του φαινομένου. Πριν ακριβώς 23 χρόνια, 20 Νοεμβρίου είχαμε τον μεγάλο σεισμό στην ίδια περιοχή, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σεισμός μετά τον σεισμό στις 17 Αυγούστου του 1999 στη Νικομήδεια» τόνισε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία.

«Έχουμε λοιπόν μετά είκοσι τρία χρόνια την επανάληψη της δραστηριότητας που είχαμε το ’99 στη Νικομήδεια. Βέβαια ο σεισμός δεν έγινε στη Νικομήδεια, έγινε στο Ντούζτζε, που είναι μία πόλη που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα στη Νικομήδεια, ανατολικά. Τοποθετείται το επίκεντρο πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Είναι μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με το σεισμό του ’99, όπως και το Ανταπαζάρι όπως και η Σακάρια και το Ιζμίτ και στη συνέχεια έγινε η ανοικοδόμηση. Βεβαίως οι βλάβες και με αυτόν τον σεισμό είναι πάρα πολλές.

Εκείνο το οποίο είναι κυρίαρχο για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει αλλά ρήγματα. Έχουμε το προηγούμενο του 1999 που είχαμε τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στο Ιζμίτ ο οποίος δρομολόγησε ουσιαστικά διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας που τον είχαμε 20 μέρες μετά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έχει τόσο δυναμική ο σεισμός, είναι μικρότερος, δεν είναι 7 είναι 6. Δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική ούτως ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο. Όμως εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα. Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Σακάρια και στο τμήμα της Νικομήδειας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο η ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2024».

Διαβάστε ακόμη:

Σεισμός στην Τουρκία – 50 τραυματίες από τα 6 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία