ΕΛΛΑΔΑ

Κακιά Σκάλα: Εισαγγελική έρευνα για το κλείσιμο της Αθηνών - Κορίνθου

Κακιά Σκάλα: Εισαγγελική έρευνα για το κλείσιμο της Αθηνών - Κορίνθου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδίκων της Αθήνας. 

Εισαγγελική έρευνα ανοίγει για την κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικων της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία, ενώ θα ελεγχθεί και το γιατί το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί αποδείχτηκε ανεπαρκές, αν είχε κατασκευαστεί με ατέλειες από την αρχή καθώς κι αν υπήρχε υποχρέωση συντήρησής του.

Λέκκας στο Newsbomb.gr για κατολισθήσεις: «Ο κίνδυνος υπάρχει»

«Είναι μεγάλες οι μορφολογικές κλίσεις και έντονες οι βροχοπτώσεις. Και μόνο από αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το φαινόμενο και όχι να το εξαλείψουμε.», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε επίσης ότι «Έχουν γίνει κάποια έργα, τα οποία ωστόσο καταστράφηκαν με την κατολίσθηση καθώς ο ογκόλιθος που έπεσε τα ακύρωσε όλα. Γίνονται νέες διαδικασίες μπας και μπορέσουμε και μελετήσουμε καινούργια μέτρα προστασίας για να μειώσουμε τον κίνδυνο», τονίζοντας μάλιστα ότι «Δεν μπορεί να μηδενιστεί γιατί είναι κατακερματισμένα πετρώματα και έχουν αυτή τη συμπεριφορά.»

Τέλος σύμφωνα με τον σεισμολόγο, στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο ρήγμα, επομένως θεωρείται επικίνδυνο μόνο από άλλους σεισμούς που μπορεί να γίνουν αισθητοί στην περιοχή.

Κακιά Σκάλα: Την Κυριακή στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Αθηνών - Κορίνθου

Την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στο ρεύμα προς Αθήνα στην Αθηνών – Κορίνθου, στην Κακιά Σκάλα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ολυμπίας Οδού μιλώντας στην ΕΡΤ, την Κυριακή όσοι πηγαίνουν προς Αθήνα μέσω της Ν.Ε.Ο Αθηνών – Κορίνθου θα χρησιμοποιούν τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα.

Ο κ. Παναγιώτης Παπανικόλας είοε πως ο βράχος έπεσε από ύψος 100 μέτρων, από σημείο δηλαδή που η Ολυμπία Οδός δεν είχε δικαιοδοσία παρέμβασης. Για να κάνει εργασίες εκεί θα πρέπει να πάρει άδεια από το Δημόσιο, όπως υποστήριξε.

Είπε πως την Πέμπτη υπήρξαν μελέτες για χαλαρά βράχια, τα οποία και ρίχτηκαν ελεγχόμενα και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν. Σήμερα θα έρθουν ειδικοί από την Ελβετία για να ελέγξουν την κατάσταση.

Εκατοντάδες οι κατολισθήσεις κάθε χρόνο

Πάντως, κάθε χρόνο εκατονταδες είναι οι κατολισθήσεις που συμβαίνουν. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια από τα Δελτία Κατολισθήσεων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, έχουν διερευνηθεί 501 κατολισθητικά φαινόμενα χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι κατολισθήσεις, με τις οποίες δεν έχει ασχοληθεί η Αρχή ή δεν της έχουν γνωστοποιηθεί.

Το έναυσμα εκδήλωσης κατολισθήσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των φαινομένων που εξετάστηκαν ήταν οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν 312 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια της Ελλάδας που επλήγη περισσότερο ήταν αυτή της Θεσσαλίας με ποσοστό καταγεγραμμένων κατολισθήσεων 62.82%, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας με 11.54%, της Στερεάς Ελλάδας με 7.69% και η Περιφέρεια της Ηπείρου 5.77%, ενώ με μικρότερο αριθμό γεγονότων ακολουθούν οι υπόλοιπες Περιφέρειες.

Το 2021 καταγράφηκαν 189 σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας επλήγη περισσότερο από κατολισθήσεις (ποσοστό 35,45%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες της Ηπείρου (15,34%), της Θεσσαλίας (13,76%), Ιονίων Νήσων (10,58%) και Νοτίου Αιγαίου (8,99%), ενώ συγκριτικά λιγότερα φαινόμενα σημειώθηκαν στις Περιφέρειες Κρήτης (5,82%), Στερεάς Ελλάδας (4,23%) και Πελοποννήσου (2,65%) και πολύ μικρότερος αριθμός στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις

Κατολίσθηση Κακιά Σκάλα - Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Ο κίνδυνος υπάρχει»

Κακιά Σκάλα: Πότε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Αθηνών-Κορίνθου

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα στην περιοχή