ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Νόμιμες οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Π. Ψυχικό

ΣτΕ: Νόμιμες οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Π. Ψυχικό

Στο… κενό έπεσαν οι περισσότερες προσφυγές ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού που ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση (Φεβρουάριος 2011) με την οποία αυξήθηκαν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες φορολόγησης των ακινήτων σε διάφορες ζώνες της περιοχής.

Βάσει της απόφασης αυτής αυξήθηκε η αντικειμενική αξία στη β’ ζώνη από 4.100 σε 8.000 ευρώ και στην στ’ ζώνη από 4.300 σε 5.500 ευρώ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (2016-2021/2012) έκρινε νόμιμη την αύξηση στη β’ ζώνη του Ψυχικού και απέρριψε τον ισχυρισμό τον ιδιοκτητών ότι υπάρχει ύφεση εδώ και δύο χρόνια που έχει πλήξει την αγορά ακινήτων και ότι η αναπροσαρμογή της υπουργικής απόφασης καλύπτει διάστημα έξι ετών από τις τιμές του 2005 μέχρι την έκδοσή της, διάστημα κατά το οποίο δεν είχε συμπληρωθεί διετία ύφεσης.

Έκρινε επίσης αιτιολογημένη την επιχειρηματολογία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι το 2010 έγιναν 608 μεταβιβάσεις (οι 102 στη β’ ζώνη) γεγονός που δείχνει ότι η κρίση δεν επηρέασε αγοραπωλησίες με υψηλές τιμές.

Αντίθετα, το ΣτΕ ακύρωσε: α) την αύξηση για τα ακίνητα της οδού Δάφνης διότι δεν είχε ληφθεί υπόψη η μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνσή της, καθώς αποτελεί μοναδική δίοδο προς πολλές κατευθύνσεις (Γαλάτσι, Δικαστήρια, Κέντρο, Βόρεια-Νότια Προάστια)

και β) την αύξηση της στ’ ζώνης (από 4.300 σε 5.500 ευρώ) καθώς τα στοιχεία μεταβιβάσεων αφορούσαν άλλες ζώνες, ενώ για την επίμαχη υπήρχαν μόνο αγγελίες από έντυπα πωλήσεων.