ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ζούσε με σκουπίδια και ποντίκια» - Οι δικαιολογίες για την ντροπή στον Ωρωπό

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ζούσε με σκουπίδια και ποντίκια» - Οι δικαιολογίες για την ντροπή στον Ωρωπό

Ωρωπός: Σήμερα ολοκληρώνεται η ΕΔΕ με την κατάθεση δυο ακόμα εμπλεκομένων στην υπόθεση - Όσα ανέφεραν στο Newsbomb.gr o Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, αλλά και η δικηγόρος των διασωστών Βάσω Πανταζή

H εικόνα ντροπής που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει δύο διασώστες του δήμου Ωρωπού να καταβρέχουν με λάστιχο γυμνή ηλικιωμένη γυναίκα σε πυλωτή πολυκατοικίας, προκαλεί οργή και σφοδρές αντιδράσεις.

Σήμερα ολοκληρώνεται η ΕΔΕ από τον Δήμο Ωρωπού για το περιστατικό. Τη Δευτέρα το πρωί κλήθηκαν και κατέθεσαν οι δυο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αλλά και η ιδιοκτησία της εταιρείας που διαχειρίζεται το ασθενοφόρο, ενώ για σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει κλήση για να καταθέσουν ακόμη δύο άτομα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, αλλά και με την δικηγόρο των διασωστών Βάσω Πανταζή.

Ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την Κυριακή το απόγευμα και αμέσως διέταξε ΕΔΕ. Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr, οι διασώστες παραδέχτηκαν την εν λόγω πράξη τους, ωστόσο προσπάθησαν να την δικαιολογήσουν. «Οι δυο νοσηλευτές που ήταν στο περιστατικό αποδέχτηκαν το γεγονός το οποίο και δικαιολόγησαν». Μάλιστα, σχολίασε πως παρόντες ήταν αστυνομικός και κοινοτικός σύμβουλος, οι οποίοι έμεναν κοντά και κλήθηκαν να βοηθήσουν.

Για την πορεία της υγείας της ηλικιωμένης γυναίκας ο δήμαρχος επεσήμανε πως συνεχίζει να νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό όπου είναι καλύτερα και της χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. «Δεν έχει βρεθεί κάποιος συγγενής να την αναζητήσει. Πήραμε και εισαγγελική παραγγελία για να καθαρίσουμε το σπίτι της γιατί μέχρι και χθες δεν υπέγραφε η ίδια ώστε να γίνει η απολύμανση και ο καθαρισμός. Η εταιρεία που το ανέλαβε μας είπε ότι θα χρειαστεί δυο ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Γιασημάκης, ενώ πρόσθεσε πως και παλιότερα η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου είχε κληθεί για να πάει να καθαρίσει, αλλά η 69χρονη γυναίκα είχε βάλει δικηγόρους για να σταματήσουν οι κλήσεις για καθαριότητα.

Οι δικαιολογίες των διασωστών

«Ούτε βασάνισαν, ούτε προκάλεσαν κάποια σωματική βλάβη στη γυναίκα. Το μόνο που έκαναν ήταν να την καθαρίσουν», ανέφερε αρχικά στο Newsbomb.gr η δικηγόρος των διασωστών, Βάσω Πανταζή, για την απαράδεκτη εικόνα, που είδε το φως της δημοσιότητας, με την 69χρονη να βρίσκεται γυμνή σε κοινή θέα και τους δύο άνδρες να την βρέχουν με το λάστιχο και το κρύο νερό στη μέση του χειμώνα.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο το περιστατικό στον Ωρωπό συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου παρουσία αστυνομικού και δημοτικού υπαλλήλου.

«Οι διασώστες μετέβησαν στο σπίτι μετά από καταγγελίες για τη συγκεκριμένη ηλικιωμένη, καθώς η δυσοσμία ήταν έντονη. Το τηλεφώνημα που δέχτηκαν ήταν από την Fisrt Aid. Το διαμέρισμα ήταν απροσπέλαστο γεμάτο σκουπίδια. Η 69χρονη ήταν θαμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών μέσα στα ποντίκια. Οι διασώστες διαπίστωσαν ότι η γυναίκα είχε κόπρανα και ούρα κολλημένα πάνω της. Φαίνεται ότι έκανε την ανάγκη της για αρκετές ημέρες πάνω της. Τα ρούχα της είχαν γίνει στουπί και είχαν κολλήσει στο σώμα της. Μάλιστα, για να τα βγάλουν τα ρούχα αναγκάστηκαν να της τα κόψουν με εργαλείο. Στη συνέχεια την έπλυναν από τη μέση και πάνω με μπεταντίν και φυσιολογικό ορό, αλλά τα κόπρανα δεν έφευγαν. Σε όποιο διαμέρισμα και αν χτύπησαν κανείς δεν ανταποκρίθηκε ώστε να τους βοηθήσουν. Τότε χρησιμοποίησαν το λάστιχο για να την πλύνουν στο κάτω μέρος του σώματος. Στη συνέχεια την πήγαν στον Ερυθρό Σταυρό, όπου εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν έντονα σηψαιμικά επεισόδια» ανέφερε η κα Πανταζή.

Η δικηγόρος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «ο λόγος που δεν την έπλυναν στο νοσοκομείο οφείλεται στο πρωτόκολλο που έχουν σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί κάποια κινητή μονάδα μικροβίων να μπει στο αποστειρωμένο περιβάλλον του ασθενοφόρου. Θα έπρεπε υποχρεωτικά να την πλύνουν».

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Αντώνιος Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας την οποία και ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλο.

Θάνος Πλεύρης: «Άθλιο περιστατικό»

Για «άθλιο περιστατικό» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι με αυτό δεν σχετίζονται εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και συνολικά στο υπουργείο. «Οι διασώστες μας σώζουν καθημερινά συνανθρώπους μας και δεν έχουν σχέση με απάνθρωπες συμπεριφορές» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Υγείας επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο Ωρωπού και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το συμβάν.

«Ήδη τον θέσαμε σε αργία»

Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι», του ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε εκ νέου στο απάνθρωπο περιστατικό του Ωρωπού αναφέροντας ότι ήδη τέθηκε σε αργία ο ένας εκ των δύο εργαζόμενων, ο οποίος είναι υπάλληλος στο Δαφνί.

«Χάνουμε τα λόγια μας και είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο αυτό που έγινε. Το συγκεκριμένο ασθενοφόρο δεν είναι του ΥΠ. Υγείας, δεν είναι του ΕΚΑΒ ή του ΕΣΥ. Είναι ιδιωτικό και δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα του υπουργείου. Καλά έκανε ο Δήμος και κάνει τις όποιες ενέργειες. Ωστόσο προέκυψε ότι ο ένας από τους δύο παράλληλα με την ιδιωτική του δραστηριότητα, είναι και εργαζόμενος στο Δαφνί. Δεν συνδέεται το περιστατικό με το νοσοκομείο αλλά δεν συνάδει η συμπεριφορά του.»

«Ήδη τον θέσαμε σε αργία. Επειδή έχω πλήρη εικόνα από τα ασθενοφόρα μας που δεν έχει καμία σχέση η συμπεριφορά τους. Είναι απαξία, στα όρια του βασανιστηρίου αυτό που έχει γίνει. Δεν υπάρχει διαδικασία εμπλοκής για τα ασθενοφόρα τα ιδιωτικά. Παίρνουν πιστοποίηση από το μεταφορών. Λειτουργούν μόνο στο πλαίσιο της μεταφοράς. Δεν συνδέονται με νοσηλεία. Δεν πιστοποιείται από το υπουργείο Υγείας.»

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Αναφορικώς με το άθλιο περιστατικό απάνθρωπης συμπεριφοράς στον Ωρωπό το συγκεκριμένο πλήρωμα αφορά σε ιδιωτικό ασθενοφόρο που δεν σχετίζεται με το ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας

Ωστόσο ο ένας από τους δύο ιδιωτικά εργαζόμενους προκύπτει ότι παράλληλα είναι και υπάλληλος σε νοσοκομείο με δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου.

Ως εκ τούτου, παρόλο που η πράξη του έχει γίνει στο πλαίσιο του ιδιωτικού έργου άσχετα από τα υπαλληλικά του καθήκοντα, λόγω της απαξίας της πράξης του τίθεται με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη άμεσα σε αργία και κινείται η διαδικασία απόλυσης του».

Διαβάστε επίσης:

Ωρωπός: Παρουσία του δήμου και της ΕΛ.ΑΣ. κατάβρεξαν με λάστιχο την ηλικιωμένη

Ωρωπός: Η ντροπιαστική εικόνα με το λάστιχο στην ηλικιωμένη και η θέση των νοσηλευτών

Ωρωπός: Για σωματική βλάβη σε βάρος αδυνάμου η έρευνα της Εισαγγελίας