ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Απολογούνται την Παρασκευή ο επιθεωρητής και άλλοι δύο σταθμάρχες

Τέμπη: Απολογούνται την Παρασκευή ο επιθεωρητής και άλλοι δύο σταθμάρχες

Ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι δύο σταθμάρχες θα περιγράψουν στον ανακριτή όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου και οδήγησαν στην σύγκρουση των δύο αμαξοτοιχιών στα Τέμπη.

Τρία πρόσωπα θα βρεθούν ενώπιον του ειδικου εφέτη ανακριτή Λάρισας την Παρασκευή, 17 Μαρτίου και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τα λάθη και τις ολιγωρίες που προηγήθηκαν του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας στο σταθμό Λάρισας οι οποίοι εγκατέλειψαν νωρίτερα το πόστο τους, αναμένεται με τις απολογίες τους να ρίξουν «φως» σε κρίσιμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για την τραγωδία, όπως για το έγγραφο με τη σβησμένη βάρδια.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε προκύψει από την απολογία του 59χρονου προφυλακισμένου σταθμάρχη ο οποίος υποστήριξε ότι στο έγγραφο παράδοσης – παραλαβής των βαρδιών είναι σβησμένη μία ώρα με διορθωτικό. Έχει δοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να βρεθεί τι υπάρχει γραμμένο από κάτω.

Κατά των τριών αυτών εργαζομένων έχουν ήδη ασκηθεί βαριές ποινικές διώξεις, για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή.

Ακόμα διερευνώνται πιθανές ποινικές ευθύνες στους γιατρούς που χορήγησαν την αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο επιθεώρησης και η οποία ξεκινούσε στις 2 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από τον διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες που δεν αναζητήθηκαν.

Γεραπετρίτης για Τέμπη: «Μέχρι τέλους η διερεύνηση»

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη θα φτάσει «μέχρι τέλους» παρέθσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο νέος υπουργός μεταφορών αναφέρθηκε στην πολύνεκρη τραγωδία και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, μιλώντας στην Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Στην Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής μίλησε ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης για την τραγωδία στα Τέμπη και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι θα ήταν προσβολή στη μνήμη των νεκρών να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η διερεύνηση θα φτάσει μέχρι τέλους σε όλα τα επίπεδα και δεν θα μείνει καμία σκιά.

Όπως επεσήμανε σε έναν μήνα από τώρα θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για να στελεχωθεί σε ανώτατο επίπεδο ο ΟΣΕ.

Σχετικά με τις συμβάσεις και το σύστημα τηλεδιοίκησης ο υπουργός τόνισε ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2023 και μάλιστα για το βόρειο κομμάτι θα είναι έτοιμο έως τέλος Ιουνίου, ενώ για το νότιο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ήταν το αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας λαθών. Μολονότι ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο σημείο. Ήταν υποχρέωση των σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία στον πίνακα αυτό δεν συνέβη. Έγινε χειροκίνητα. Τοποθετήθηκαν λάθος τα κλειδιά και δεν υπήρξε μετέπειτα παρακολούθηση του πίνακα αλλά επίσης δεν υπήρξε και καμία ενημέρωση από την αμαξοστοιχία ότι μπαίνει σε άλλη γραμμή».

Παράλληλα, σημείωσε πως «κανένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τα λάθη. Είναι χρέος μας να τα αναδείξουμε. Υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Μια συγγνώμη δεν υποκαθιστά το αδιανόητο που συνέβη αλλά είναι μια ελάχιστη υποχρέωση» και ανέφερε ότι «ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών για να συντονιστούν όλες οι κρατικές δομές».

Σχετικές ειδήσεις: