ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο - Έρευνα για τα αίτια

Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο - Έρευνα για τα αίτια

Χίος: Έλληνας διασώστης προσγειώθηκε σε ένα από τα δύο πλοία με ελικόπτερο, ώστε να διαπιστώσει αν το πλήρωμα χρειάζεται βοήθεια - Συγκλονιστικά ντοκουμέντα.

Στη δημοσιότητα έδωσε το Ελληνικό Λιμενικό τις πρώτες εικόνες από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Χίου, έπειτα από τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Συνολικά 32 άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί, επιβαίνουν στα δύο φορτηγά πλοία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ούτε εισροή υδάτων.

Στην περιοχή βρίσκεται και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ προς το παρών δεν υπάρχει κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πληρώματα των δύο πλοίων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου»

Ποια είναι τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν

Το ένα πλοίο ονομάζεται ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου και σε αυτό επιβαίνουν 13 άτομα πλήρωμα. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία.

Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και επιβαίνουν σε αυτό 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία.

Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.

Το τουρκικό πλήρωμα αρνήθηκε βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Όπως ανέφερε νωρίτερα το MEGA, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να δεχτεί βοήθεια από τις ελληνικές αρχές.

Σχετικές ειδήσεις