ΕΛΛΑΔΑ

Πύλος: Νέα βίντεο ντοκουμέντα από το αλιευτικό - «Πέθαναν από την πείνα πριν βουλιάξουν»

Πύλος: Νέα βίντεο ντοκουμέντα από το αλιευτικό - «Πέθαναν από την πείνα πριν βουλιάξουν»
INTIME

Στο βίντεο εμφανίζονται οι ναυαγοί λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοιάριο. 

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και σχετίζεται με το ναυάγιο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο και συνέβη ανοιχτά της Πύλου. Στο βίντεο εμφανίζονται οι μετανάστες λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοιάριο.

Είναι στοιβαγμένοι σε ένα χώρο στην Αίγυπτο, κάποιοι από τους ναυαγούς τραβούν βίντεο θέλοντας να δείξουν στις οικογένειές τους ότι είναι καλά.

Το βίντεο φτάνει στα χέρια του Αμίν που ταξίδεψε από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσει τον ξάδελφό του.

Ο Αμίν δείχνει το βίντεο και περιγράφει τα άτομα που βλέπει σε αυτό - από τα οποία τα περισσότερα του είναι γνώριμα.

«Τους πήγαν στη Λιβύη, τους κράτησαν εκεί για ένα μήνα, ήταν πεινασμένοι δεν τους έδιναν φαγητό στη Λιβύη. Οι συνθήκες δεν ήταν καλές», αναφέρει ο Αμίν.

«Υποτίθεται ότι θα τους έδιναν μία μεγαλύτερη βάρκα, ότι θα ήταν λιγότεροι άνθρωποι σε μία ασφαλέστερη βάρκα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο κατέληξαν σε μία ψαρόβαρκα», πρόσθεσε ο συγγενής των ναυαγών, υπογραμμίζοντας, δε, πως «είχαν να φάνε εφτά ημέρες και στο σκάφος υπήρχε λιγοστό νερό. Για αυτό το νερό οι άνθρωποι άρχισαν να τσακώνονται .

Οι συνθήκες αυτές, βέβαια, όπως αναφέρει και ο Αμίν, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ανθρώπων πριν ακόμα βουλιάξει το πλοίο.

Το ρεπορτάζ του BBC

To ρεπορτάζ του BBC έχει προκαλέσει αντιδράσεις του Λιμενικού Σώματος αφού ο απεσταλμένος στην περιοχή του μεγάλου μέσου ενημέρωσης επικαλείται στοιχεία καταγραφής δεδομένων θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Μετά από ανάλυση των στοιχείων το BBC καταλήγει στο γεγονός ότι το μοιραίο αλιευτικό ήταν επί εφτά ώρες σχεδόν ακινητοποιημένο - κάτι που βασίζει κυρίως στην έντονη κινητικότητα άλλων σκαφών.

Το BBC αναφέρει πως αυτό προκαλεί αμφιβολία για τους ισχυρισμούς του Λιμενικού Σώματος ότι σε αυτό το διάστημα το πλοιάριο κινούταν με σταθερή πορεία και ταχύτητα προς την Ιταλία, χωρίς δηλαδή προβλήματα.

Από την άλλη το Λιμενικό Σώμα διαψεύδει το δημοσίευμα του BBC δίνοντας στη δημοσιότητα τις στάσεις που έκανε το πλοιάριο εξαιτίας των οποίων μπορεί να φάνηκε ότι ήταν ακινητοποιημένο.

Συμπληρωματικές καταθέσεις για το ναυάγιο στην Πύλο έδωσαν μετανάστες, οι οποίοι υπέδειξαν τους διακινητές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είναι χαρακτηριστική η κατάθεση ενός Πακιστανού, ο οποίος αναφέρει: «Αυτοί που έκαναν κουμάντο και μας έλεγαν τι να κάνουμε, δεν μας έδιναν νερό και φαγητό. Είχαν ζώνη και μας χτυπούσαν για να μην σηκωνόμαστε. Το νούμερο 56 με χτυπούσε, όταν προσπαθούσαμε να σηκωθούμε όρθιοι. Το νούμερο 57 μας χτυπούσε και δεν μας έδιναν νερό».

Την κόλαση που επικρατούσε στο αλιευτικό μεταφέρει ένας ακόμη Σύρος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. «Στο πλοίο θα ήμουν στον πάνω όροφο στη μέση. Πλήρωσα 200 δολάρια και με έβαλαν στο κατάστρωμα. Στο υπόγειο ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Πάνω στο κατάστρωμα ήταν περίπου 50 παιδιά ηλικίας από 12 έως 16 ετών. Είδα περίπου 10 άτομα, τα οποία έκαναν κουμάντο στο πλοίο. Το νούμερο 70 ήταν πολύ κακός άνθρωπος. Έβαζε το πόδι του μέσα στο νερό που πίναμε».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, κάποιοι από τους μάρτυρες που κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις, κάνουν αναφορά και στην προσπάθεια του Λιμενικού να τους ρυμουλκήσει. «Το ελληνικό πλοίο έριξε σκοινί και το δέσαμε, αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει. Όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Το πλοίο μας τότε, από το δυνατό τράβηγμα, πήρε μία πρώτη κλίση και μετά μία δεύτερη και κατέληξε στο νερό. Όταν πέσαμε στη θάλασσα, ήμουν μια ώρα μέσα στη θάλασσα, υπήρχαν πολλά πτώματα δίπλα μου», αναφέρει ένας ακόμη από τους μετανάστες.

Πύλος: Απολογούνται οι συλληφθέντες για το ναυάγιο

Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη, θα οδηγηθούν και πάλι στην ανακρίτρια οι 9 Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν ως διακινητές για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Προθεσμία 24 ωρών για να απολογηθούν, έλαβαν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο με θύματα δεκάδες μετανάστες, καθώς οι συνήγοροί τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν εκ νέου αύριο στις 10 το πρωί ενώπιον των δικαστικών αρχών και έως τότε κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Τραγική εικόνα, οι συγγενείς αγνοουμένων, που έξω από τα Δικαστήρια φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, μήπως μάθουν κάτι νεότερο για την τύχη τους, την ώρα που διίστανται οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιβαινόντων.

Σχετικές ειδήσεις