ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Σε ετοιμότητα η κρατική μηχανή για τις πυρκαγιές - Η παράκληση προς τους πολίτες

Κικίλιας: Σε ετοιμότητα η κρατική μηχανή για τις πυρκαγιές - Η παράκληση προς τους πολίτες
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο κίνδυνος για έξαρση των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, από τη στιγμή που οι άνεμοι γίνονται ισχυροί μετά από συνεχή 24ωρα υψηλών θερμοκρασιών. Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία, όπως ανέφερε ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Ο καύσωνας «Κλέων» εκτόξευσε το θερμόμετρο στους 45 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας και η ξηρασία που προκλήθηκε, σε συνδυασμό με τα μελτέμια που ξεκίνησαν από την Κυριακή, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Έξι περιφέρειες είναι στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να χτυπάει «καμπανάκι» για τις φωτιές.

«Έχει γίνει, γίνεται και θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό (σ.σ. για τις πυρκαγιές), που σημαίνει ότι με την εμπειρία των τελευταίων χρόνων το πυροσβεστικό σώμα, η Πολιτική Προστασία, οι ένοπλες δυνάμεις, η αυτοδιοίκηση, όσο έχουν ευθύνη για τα δίκτυα (σ.σ. ρεύμα, νερό)», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κ. Κικίλιας.

«Η κρατική μηχανή είναι και θα είναι σε επιφυλακή. Δεν φτάνει αυτό. Βρισκόμαστε στις χειρότερες και πιο δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που μπορεί να υπάρξουν για την πρόκληση πυρκαγιάς. Είμαστε, σε πολύ υψηλό επίπεδο, προετοιμασμένοι και πάντα θα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όμως θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων για αυτές τις ημέρες, χρειαζόμαστε δίπλα μας τους πολίτες. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι που έχουν ξεπεράσει το επίπεδο της αμέλειας και βρίσκονται στην εγκληματική αμέλεια», σχολίασε.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι έχει ζητήσει από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να υπάρξει αναδιαμόρφωση του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι καθ’ έξιν εμπρηστές. Παράλληλα, ανέφερε πως 89 εναέρια μέσα ανήκουν στο ελληνικό κράτος και είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

«Η Πολιτική Προστασία είναι ένα υπουργείο που θα μας απασχολήσει πολύ, φτιάχνεται ακόμα. Θα περάσει σε επίπεδα εκπαίδευσης σε ό, τι έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστροφές. Θα περάσει στο επίπεδο της στρατηγικής σε ό, τι έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση, ποιες είναι οι υποδομές οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν. Ο στόλος και η προετοιμασία είναι επαρκής στα πλαίσια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Όλα τα εναέρια μέσα που θέλουμε είναι εδώ, οι επίγειες δυνάμεις. Είναι μια ομαδική προσπάθεια», είπε μεταξύ άλλων.

Καύσωνας Κλέων: «Εκρηκτικό» μείγμα ξηρασίας και ανέμων – Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά αναμένεται σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Όπως επισημαίνει το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από σήμερα έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Ξηρασία και άνεμοι σκορπούν τρόμο για τις φωτιές

Όπως αναφέρθηκε, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με έξι περιφέρειες να είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4). Το γεγονός ότι τα προηγούμενα 24ωρα υπήρξαν υψηλότατες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλή υγρασία, έχουν μετατρέψει αρκετές περιοχές σε... βραδυφλεγείς βόμβες.

Οι άνεμοι που έχουν ισχυροποιηθεί, κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση καθώς η παραμικρή σπίθα μπορεί να εξελιχθεί σε φωτιά που θα προκαλέσει προβλήματα. Ειδικότερα όσο θα βρίσκει τυχόν καύσιμη ύλη και θα «τροφοδοτείται» από τους ανέμους.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 16 ΙουλίουCivil Protection

Στη μάχη της πυρασφάλειας, οι αρχές έχουν επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο, υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτικά είναι τα drones του δήμου Αθηναίων, τα οποία ανιχνεύουν καπνό αλλά και υψηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να προλάβουν τυχόν πυρκαγιές.

Τα drones ξεκινούν από τον Λυκαβηττό και σαρώνουν όλη την πόλη, καταγράφοντας θερμοκρασίες και συνθήκες έτσι ώστε να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές όπου κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμα και τους 60 βαθμούς.

Μικρή πτώση θερμοκρασίας σήμερα, 40άρια ξανά την Πέμπτη

Σήμερα, Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

LIVE η πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες

-Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

-Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Σχετικές ειδήσεις