Μάτι: Πέντε χρόνια μετά η φωτιά «καίει» ακόμα - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από διασωθέντες στο Newsbom
«Μαύρη» επέτειος σήμερα, Κυριακή 23 Ιουλίου - Πέντε χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι
Πηγή: Φωτογραφία αρχείου
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: 5 χρόνια μετά η φωτιά «καίει» ακόμα - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τις 23 Ιουλίου 2018, την ημέρα που ξέσπασε ο πύρινος εφιάλτης στο Μάτι - Οι μνήμες, όμως, είναι ακόμη νωπές για τους κατοίκους της περιοχής - Στο μάτι κάθε σπιτικό έχει να διηγηθεί μία ιστορία τρόμου καθώς το «απόστημα» μπορεί να έσπασε, αλλά η πληγή δεν θα κλείσει ποτέ - «Γροθιά» στο στομάχι οι μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr

«Μία πληγή "ανοιχτή", ένα τραύμα που κάθε χρόνο που περνά επουλώνεται όλο και περισσότερο αλλά χωρίς να κλείνει», αυτό είναι το Μάτι για τους κατοίκους που έζησαν τον πύρινο «εφιάλτη» τον Ιούλιου του 2018.

Πέντε χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή με τη φωτιά στο Μάτι, η εικόνα στην περιοχή δημιουργεί πόνο, θλίψη και οργή. Οι μνήμες, από τις 23 Ιουλίου 2018, είναι ακόμη νωπές για τους κατοίκους στο Μάτι που είδαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων 104 ζωές να χάνονται και περιουσίες να καταστρέφονται.

Οι οικογένειες των θυμάτων βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια, ζητώντας δικαίωση για όσους πήρε μαζί της η φονική πυρκαγιά.

Το χρονικό του εγκλήματος

Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 η φωτιά που έβαλε ένας 65χρονος άνδρας για να κάψει ξερά χόρτα στο χωράφι του, στην περιοχή Νταού Πεντέλης, ξέφυγε από τον έλεγχο του.

Το δίωρο που ακολούθησε, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι (με τιμές 60-70 χλμ./ώρα - 8 μποφόρ), ήταν αρκετό για να κατέβει η φωτιά από τις πλαγιές του Πεντελικού όρους, να κατακάψει τα πάντα στην πορεία της και να καταλήξει στη θάλασσα. Μετά τις 18:00 το απόγευμα, η φωτιά για το καθάρισμα του χωραφιού είχε μεταβληθεί σε τραγωδία, ενώ τις επόμενες ώρες «η πυρκαγιά στο Μάτι» είχε καταταγεί ήδη σε μία από τις φονικότερες παγκοσμίως.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr

Το Newsbomb.gr, με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε ετών από τη φονική πυρκαγιά μίλησε με κατοίκους στο Μάτι, που έζησαν τη φρίκη της πυρκαγιάς.

«Ακούω πυρκαγιά και “τρέμω σαν ψάρι", αποχαιρετίστηκα με τη μητέρα μου από το τηλέφωνο»

«Ακούω πυρκαγιά και “τρέμω σαν ψάρι”. Το τριήμερο που μας πέρασε ήμουν στους Αγίους Θεοδώρους και μόλις έφυγα ξεκίνησε η φωτιά, είναι μία κατάσταση αρκετά δύσκολη για μένα. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω την επικαιρότητα, δεν μπορώ να το διαχειριστώ ακόμα. Η λογική “αφήνουμε τη φωτιά στη θάλασσα για να σβήσει είναι εγκληματική”», είπε στο Newsbomb.gr η Αργυρώ Μουστάκα - Βρεττού που έχασε το σπίτι της στο Μάτι.

«Παρακολουθούσα τη φωτιά από τη δουλειά μου τότε, δεν βρισκόμουν εκεί. Μέσα σε δέκα λεπτά με είχε πάρει η μητέρα μου τηλέφωνο και μου είχε πει ότι “βρέχει” σπίθες. Η θεία και η μαμά μου ήταν μόνες, αποχαιρετιστήκαμε στο τηλέφωνο. Ήταν δύο γυναίκες με κινητικά προβλήματα που διέσχισαν ένα δρομάκι το οποίο καιγόταν δεξιά και αριστερά με κουκουνάρια να πέφτουν σαν “χειρομβοβίδες”, υπήρχαν αυτοκίνητα και σπίτια που καιγόντουσαν, ένας άνθρωπος ήταν νεκρός στην άκρη του δρόμου. Κάποια στιγμή δεν είχε σήμα το κινητό, ήμασταν σε πλήρη πανικό. Εκείνη την ώρα περνούσε ένα ζευγάρι που και αυτό έψαχνε να σωθεί, πήρε τη μητέρα και τη θεία μου, από καθαρή σύμπτωση δεν έστριψαν προς το Λιμανάκι που θα είχαν καεί ζωντανοί. Ανέβηκαν προς Μαραθώνος που είχε διακοπεί η κυκλοφορία», περιέγραψε.

«Δεν έχω καταφέρει να πάω στο Μάτι από τότε. Εκείνο το βράδυ είχε ένα διαολεμένο αέρα. Εμείς ήμασταν τυχεροί. Να είναι καλά οι άνθρωποι και η αλληλεγγύη τους που μας βοήθησαν και οικονομικά καθώς συγκέντρωσαν ένα χρηματικό ποσό και μας το έδωσαν», συμπλήρωσε η κυρία Αργυρώ Μουστάκα - Βρεττού.

«Από βοήθεια έχουμε λάβει 5.000 ευρώ», ανέφερε σχετικά με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει από το κράτος μέχρι τώρα.

«Οι πυρκαγιές πλέον, είναι γνώριμη κατάσταση και δυσάρεστη για εμάς»

«Είναι μία θύμηση δυσάρεστη, έχω έναν συνάδελφο μου ο οποίος ήταν στο Λαγονήσι το οποίο καιγόταν αυτές τις ημέρες και αναγκαστήκαμε να πάμε, όλα αυτά είναι γνώριμα και δυσάρεστα για εμάς», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι.

«Εκείνη η μέρα ήταν τραγωδία. Ήμασταν σε κατάσταση πανικού, γι’ αυτό μόλις πληροφορήθηκα για την έκταση της φωτιάς, πήρα το λάστιχο και άρχισα να βρέχω το σπίτι, το οποίο κάηκε, εκτός από το ισόγειο. Η φωτιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, είδα τη ροή των αυτοκινήτων και έπειτα από λίγο άκουγα απανωτές εκρήξεις οχημάτων. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Εγκλωβίστηκαν και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι».

«Το 112 που υπάρχει πλέον είναι πολύ σωστό, γιατί καλύτερα να σωθεί κόσμος και να καούν τα σπίτια παρά να συμβεί το αντίστροφο», είπε σχετικά με τις εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα.

Τέλος, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση που έχουν δεχθεί οι πληγέντες από το κράτος τονίζοντας: «Οι περισσότεροι εδώ στη Ραφήνα έχουμε δεχτεί βοήθεια, όσοι ήταν από αυθαίρετα κτίσματα δεν έχουν δεχθεί βοήθεια γιατί δεν προβλεπόταν. Όσοι είχαν άδεια οικοδομής ή είχαν κάνει τακτοποιήσεις πήραν βοηθήματα απλά δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε όλη τη χρηματοδότηση».

«Έχω χάσει το παιδί μου, πέντε χρόνια τώρα κλαίω»

«Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η τραγωδία του Ματιού, έχει μπει σε μία πορεία καθυστερήσεων. Δεν έχουν μπει κάποια μέτρα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Τα τραύματα μας μας τα “ποτίζουν” με χοντρό αλάτι. Έχουμε έναν “τυφλό” πόνο, μία βουβή διαμαρτυρία γιαυτό που λέμε κοινωνικό σύστημα», είπε στο Newsbomb.gr, ο Αναστάσιος Αλεξόπουλος που έχασε στην πυρκαγιά τον 13χρονο γιο του.

«Έχω χάσει το παιδί μου, πέντε χρόνια τώρα κλαίω, η ψυχή μας είναι "μαυρίλα", δεν έχουμε δεχθεί καμία αίσθηση αξιοπρέπειας από το σύστημα», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν ακόμα κάτοικοι που μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα»

Μόλις μύρισα τη φωτιά, πήρα γρήγορα την τσάντα μου και έφυγα. Δεκαπέντε λεπτά αφού έφυγα από τον Νέο Βουτζά, καιγόταν η γειτονιά μου, η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, έφυγε με ταχύτητα φωτός, καταστράφηκαν ολοσχερώς σπίτια. Ήταν μεγάλη η αγωνία που περάσαμε. Το δικό μου σπίτι έπαθε μικροζημιές αλλά δεν κάηκε ολόκληρο. Υπάρχουν ακόμα κάτοικοι που μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και ζητούν άδειες και αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις», είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωση της στο στο Newsbomb.gr η κάτοικος στον Νέο Βουτζά, Μαρία Πετρίδη.

«Είχα μεταφέρει 25 ζωντανούς ανθρώπους και μία γυναίκα η οποία είχε πνιγεί», λέει καπετάνιος στο Newsbomb.gr

«Είχα μεταφέρει κόσμο με το καΐκι μου, εγώ μένω στην Εύβοια και είχα πάει στο Μάτι για να βοηθήσω τον κόσμο. Έγιναν πολλά πράγματα εκείνη την ημέρα, κάποια πέρασαν με κακές αναμνήσεις και άλλα με καλές για εκείνους που σώθηκαν», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Δημήτρης Περήφανος, καπετάνιος αλιευτικού που μετέφερε τον κόσμο από το Μάτι στο λιμάνι της Ραφήνας.

«Είχα μεταφέρει 25 ζωντανούς ανθρώπους και μία γυναίκα η οποία είχε πνιγεί. Μεταξύ των ατόμων που μετέφερα ήταν και δύο κοριτσάκια τα οποία έβαλε ο πατέρας τους στο σκάφος, τα έβγαλα στη Ραφήνα και μετά δεν ξέρω τι απέγιναν, είχα την αγωνία να γυρίσω για να βοηθήσω τον κόσμο που έμεινε πίσω», πρόσθεσε.

Το «ραντεβού» των κατοίκων για τη μαύρη επέτειο

Κάθε χρόνο, ανήμερα της μαύρης επετείου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Σε ανάρτηση της η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» κ. Έμυ Κροκίδη αναφέρει:

«Την Κυριακή 23/7/23, στις 18:30, 5 χρόνια μετά, καταθέτουμε ένα λουλούδι στο Μνημείο των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Νέο Βουτζά και τιμούμε τη Μνήμη τους.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο των νεκρών, όσοι θέλουν ακολουθούν, περπατώντας, στα 17 κυπαρισσάκια στην Ισμήνης και στις 19:30, στην κεντρική εκδήλωση στο Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι! Να είμαστε όλοι εκεί!».

Στις 24 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη για το Μάτι

Η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν έχει κλείσει ακόμα, κάθε φορά που οι πληγέντες επιστρέφουν στη δικαστική αίθουσα αναβιώνουν τις σκληρές στιγμές που ήρθαν αντιμέτωποι την 23η Ιουλίου 2018. Στο τελευταίο δικαστήριο, η πρόεδρος του Μαρία Γκιαούρη ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 24 Ιουλίου

Το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, έγινε ομόφωνα δεκτό από την ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 18 Ιουλίου.

Κατά την αίτηση της εισαγγελικής αρχής που διαβιβάσθηκε στη Βουλή, η Ρένα Δούρου βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στους οποίους αποδίδονται οι αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως από υποχρέους κατά συρροή, που έλαβαν χώρα την 23η Ιουλίου 2018 στον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι Ανατολικής Αττικής, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ρένα Δούρου έφερε την ιδιότητα της Περιφερειάρχη Αττικής.

Το αίτημα της εισαγγελικής αρχής διαβιβάσθηκε στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή (14/07). Η ακροαματική διαδικασία έχει διακοπεί από τις αρχές του μήνα, αμέσως μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου στο βουλευτικό αξίωμα και η επανέναρξή της έχει προγραμματισθεί για την 24η Ιουλίου. Συνεπώς, αν η Βουλή καθυστερούσε να εισάγει για συζήτηση και ψήφιση την αίτηση άρσης ασυλίας, ήταν πιθανό το δικαστήριο να υποχρεωθεί σε νέα αναβολή. Για αυτόν τον λόγο, ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε την εφαρμογή της διαδικασίας της απευθείας εισαγωγής της υπόθεσης στην ολομέλεια.

Η λίστα με τα ονόματα των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Από τα 104 θύματα, τα 26 βρέθηκαν αγκαλιασμένα.

  1. ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ Αικατερίνη,
  2. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Ζωή,
  3. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος,
  4. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ Αιμιλία,
  5. ΒΟΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος,
  6. BONTE Dirk,
  7. ΓΑΖΕΠΙΔΟΥ-ΓΑΖΕΠΗ Παναγιώτα,
  8. ΓΑΛΑΝΗ Μαρία,
  9. ΓΙΑΝΑΚΟΔΗΜΟΣ Βασίλειος,
  10. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
  11. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική,
  12. ΔΕΣΥΠΡΗ Θέκλα,
  13. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αβάπτιστο τέκνο,
  14. ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗ Μαργαρίτα,
  15. ΔΟΞΑΣ Παναγιώτης,
  16. ΔΟΞΑΣ Αργύριος,
  17. ΔΡΟΥΒΗΣ Χαράλαμπος,
  18. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ευστράτιος,
  19. ΘΑΝΟΣ (ή ΝΤΑΝΟΣ) Ιωάννης,
  20. ΚΑΚΑΡΗΣ Σπυρίδων,
  21. ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαρία,
  22. ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαριάνθη,
  23. ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Νικόλαος,
  24. ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Ιωάννης,
  25. ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Παρασκευή,
  26. ΚΑΝΔΑΛΕΠΑ Σμαράγδα,
  27. ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗ Γαρυφαλλιά,
  28. ΚΑΡΑΛΗ Αθηνά (Νέλλη),
  29. ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗΣ Βασίλειος,
  30. ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Μάρκος,
  31. ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Πάρης,
  32. ΚΕΡΤΣΟΣ Κωνσταντίνος,
  33. ΚΛΑΔΙΟΣ Ιάκωβος,
  34. ΚΛΑΔΙΟΣ Ιωάννης,
  35. ΚΛΑΔΙΟΥ Μαρία,
  36. ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Γεώργιος,
  37. ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Δημήτριος,
  38. ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Παναγιώτης,
  39. ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Πιπίνα,
  40. ΚΟΚΚΩΝΗΣ Επαμεινώνδας,
  41. KORZENIOWSKA Beata-Teresa,
  42. KORZENIOWSKI Kacper-Nikolaj,
  43. ΚΟΣΣΟΡΑΣ Νικόλαος,
  44. ΚΟΥΚΛΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Μαρία,
  45. ΚΟΥΚΛΑΣ Χρήστος,
  46. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ Μαριάνθη,
  47. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλεία,
  48. ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Μιχαήλ,
  49. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ Στέλιος,
  50. ΜΑΣΧΑ Αγγελική,
  51. ΜΑΣΧΑΣ Άγγελος, ΜΑΥΡΙΔΟΥ Βασιλεία,
  52. ΜΙΧΑΣ Βίκτωρας,
  53. ΜΩΡΑΪΤΗ Ασπασία,
  54. ΝΙΤΣΟΤΟΛΗ Κατίνα,
  55. ΝΤΟΥΤΣΑ-ΓΑΒΑΚΗ Νικολέτα,
  56. O’CALLAGHAN-WESTROPP Brian,
  57. ΟΡΦΑΝΟΥ Κωστούλα,
  58. ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ Μαρία,
  59. ΠΑΛΙΟΥΡΑ Βασιλική,
  60. ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ Στυλιανός-Ιωάννης,
  61. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ιωάννης,
  62. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Παναγιώτης,
  63. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΖΟΓΚΑ Φλώρα,
  64. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Σπυρίδων Ιερέας,
  65. ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ Μοίρα,
  66. ΠΕΤΑΛΑ Ευαγγελία,
  67. ΠΕΤΑΛΑΣ Διονύσιος,
  68. ΠΛΥΜΑΚΗΣ Λεωνίδας,
  69. ΠΟΛΙΤΟΥ Ευγενία,
  70. ΠΟΛΥΠΟΡΤΗΣ Μιχαήλ,
  71. ΣΑΡΙΕΒΑ Ελένη,
  72. ΣΙΑΠΕΡΑ Ευαγγελία,
  73. ΣΙΑΠΚΑΡΑ Καλλιόπη,
  74. ΣΙΔΕΡΗ Ελένη,
  75. ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ Ζαμπέτα,
  76. ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ Δημήτριος,
  77. ΣΠΑΝΟΥ Κασσιανή,
  78. ΣΠΗΛΙΩΤΗ Χρύσα,
  79. ΣΠΥΡΙΔΗΣ Σπύρος,
  80. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Θάλεια,
  81. ΤΖΟΥΛΙΑΣ Δημήτριος,
  82. ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ Δημήτριος,
  83. ΤΣΑΟΥΣΗ Θεοδώρα,
  84. ΤΣΑΡΜΠΟΣ Παύλος,
  85. ΤΣΕΚΟΣ Βίκτωρ,
  86. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Φίλιππος,
  87. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλική,
  88. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
  89. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
  90. ΦΥΤΡΟΣ Ανδρέας,
  91. ΦΥΤΡΟΣ Γρηγόρης,
  92. ΦΥΤΡΟΥ Ευδοκία,
  93. ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗΣ Παναγιώτης,
  94. ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Ελισάβετ,
  95. ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Μαρία,
  96. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος,
  97. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Βασιλική,
  98. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ευπραξία,
  99. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Μελίνα-Ευπραξία (Εβελίνα),
  100. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ηλιάνα-Μαρία (Μαριλία),
  101. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ Στέλλα,
  102. ΑΤΑΥΤΟΠΟΙΗΤΗ Σορός γυναίκας.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στο Μάτι: «Θέλουν δίκη κεκλεισμένων των θυρών»

Εκδήλωση για τα πέντε χρόνια από τη φονική φωτιά στο Μάτι – «Την Κυριακή θα είμαστε όλοι εκεί!»

Δίκη Μάτι: «Η Πυροσβεστική αποκρύπτει από το δικαστήριο κρίσιμα για τις ευθύνες της στοιχεία»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ