ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Σύλληψη 3 Αιγυπτίων για την παράνομη διακίνηση των ανθρώπων που διασώθηκαν στην Πύλο

Καλαμάτα: Σύλληψη 3 Αιγυπτίων για την παράνομη διακίνηση των ανθρώπων που διασώθηκαν στην Πύλο
Λιμενικό Σώμα.

Τρεις συλλήψεις για την παράνομη διακίνηση των μεταναστών που διασώθηκαν 109 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Σήμερα (06/08), οι λιμενικές αρχές της Καλαμάτας προχώρησαν στη σύλληψη τριών Αιγυπτίων, που βρίσκονταν ανάμεσα στους 49 που διασώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (04/08), 109 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι τρεις άνδρες, 23, 21 και 31 ετών, εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση των ανθρώπων που διασώθηκαν και επέβαιναν σε μία μικρή πλαστική λέμβο, θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, όπως προέκυψε από την προανάκριση. Είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από λιμάνι της Λιβύης με προορισμό, πιθανότατα, κάποιο λιμάνι της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές προχθές το πρωί (04/08) και γύρω στις 15:00, η λέμβος στην οποία επέβαιναν εντοπίστηκε από drone της Frontex. Άμεσα περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή και λίγη ώρα αργότερα, επιβιβάσθηκαν σε πλωτό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού Σώματος, με το οποίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας λίγο πριν από τη 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κατά δήλωση τους, πρόκειται για 41 άτομα συριακής καταγωγής, 7 Αιγύπτιους και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές. Μεταξύ τους βρίσκονται 2 γυναίκες, η μία μάλιστα χρειάστηκε με αεροδιακομιδή να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, καθώς είχε εγκαύματα στο πρόσωπο από τον ήλιο ωστόσο δεν χρειάστηκε η περαιτέρω νοσηλεία της.

Οι 46 διασωθέντες αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα (06/08) από τις αποθήκες του λιμανιού για το ΚΥΤ της Μαλακάσας στην Αττική. Οι τρεις Αιγύπτιοι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν το «κατώφλι» των εισαγγελικών αρχών, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και το πιθανότερο είναι να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες την 4η Αυγούστου 2023, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για ξύλινη λέμβο σε κίνδυνο με ικανό αριθμό επιβαινόντων, 109 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά Πύλου.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, παραπλέον Φ/Γ πλοίο σημαίας ΜΠΕΛΙΖ, εντόπισε το ανωτέρω σκάφος και προέβη στη περισυλλογή σαράντα εννέα (49) αλλοδαπών (39 άνδρες, 02 γυναίκες, 8 παιδιά). Δύο εκ των διασωθέντων, παρελήφθησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ακολούθως διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για παροχή ιατρικής περίθαλψης, από όπου και εξήλθαν την ίδια μέρα. Εν συνεχεία, οι υπόλοιποι σαράντα επτά (47) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών μετεπιβιβάστηκαν σε παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με τη Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ (Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων) συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών (υπήκοοι Αιγύπτου), για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/05 και του Ν. 4251/2014 (όπως ισχύουν), καθώς και των άρθρων 187 (Εγκληματική οργάνωση) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Σχετικές ειδήσεις