ΕΛΛΑΔΑ

Καστοριά: Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες φασολιών προκάλεσε έντονη χαλαζόπτωση

Καστοριά: Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες φασολιών προκάλεσε έντονη χαλαζόπτωση
ERT

Ολική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες το απόγευμα την περιοχή Αγ. Αντωνίου και Μαυρόκαμπου του Δήμου Κορεστείων Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, το χαλάζι που έπεφτε για 2 ώρες σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο στις τοπικές κοινότητες Μαυρόκαμπου, Αγίου Αντωνίου και Χαλάρας δημιούργησε συνθήκες χειμώνα, όπως δηλώνουν οι αγρότες, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ακραίο και πρωτόγνωρο, με το χαλάζι να φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι μεγάλες σε καλαμπόκια, τριφύλλια, πατάτες και κυρίως στα φασόλια. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για τους φασολοπαραγωγούς της περιοχής που τα ακραία καιρικά φαινόμενα από την αρχή της παραγωγής, με τις έντονες βροχοπτώσεις, τον καύσωνα και τώρα με τις χαλαζοπτώσεις ήρθε και το τελικό “χτύπημα” λίγες μέρες πριν την συγκομιδή, όπως δηλώνουν οι αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητώντας την βοήθεια της πολιτείας.

Ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 500 στρέμματα στην περιοχή που το χαλάζι αφάνισε τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα το εισόδημα τους να είναι μηδενικό και να τίθεται θέμα επιβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέοι αγρότες που είναι μόνιμοι κάτοικοι και η μόνη τους ασχολία είναι ο παραγωγικός τομεας, όπως δηλώνουν στην ΕΡΤ οι Σωτήρης Γραίσκος, Βασίλης Σαραμπίνας Αντώνης Στάμκος.

Πηγή: ΕΡΤ