ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Στη δίνη του κυκλώνα η Ελλάδα τις επόμενες ώρες»

Καιρός - Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Στη δίνη του κυκλώνα η Ελλάδα τις επόμενες ώρες»
Eurokinissi

Σιγά-σιγά ο καιρός αρχίζει και αλλάζει - Αυτή η αλλαγή θα γίνει αισθητή από αύριο και από Βορρά προς Νότο - Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη

Από αύριο, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου αλλάζει το σκηνικό του καιρού. Η αλλαγή θα γίνει αισθητή από αύριο και από Βορρά προς Νότο.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του Open συνιστά μεγάλη προσοχή στο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από αύριο που θα προσπαθήσει να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά σχηματίζοντας κατά πάσα πιθανότητα μεσογειακό τροπικό κυκλώνα στις θαλάσσιες εκτάσεις του νοτίου Ιονίου και νοτιότερα.

«Στη δίνη του κυκλώνα η Ελλάδα τις επόμενες ώρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αναμένουμε ισχυρή κακοκαιρία, πιθανό να δούμε υδροστρόβιλους και κεραυνούς

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη αιτία για την αλλαγή του καιρού αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού.

«Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο», έγραψε ο μετεωρολόγος στο Facebook.


Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με το καλημέρα της νέας εβδομάδας. Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο παρά τέλη Καλοκαιριού.

Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
Το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
Στον πρώτο μας χάρτη μπορούμε να έχουμε μια εικόνα σχετικά με το πως θα εξελιχθούν οι βροχές που θα συνοδεύουν αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Αν παρατηρήσουμε την αντιστοίχιση των χρωμάτων με την κλίμακα στο κάτω μέρος του χάρτη, θα δούμε ότι σε αρκετά τρίωρα η κλίμακα τερματίζει. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε τιμές όγκου νερού που ίσως προσεγγίσουν ή και ξεπεράσουν τους 50 με 70 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τέτοιες τιμές οδηγούν σε εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Τα στοιχεία θέλουν η κακοκαιρία να ξεκινά τη Δευτέρα και από τα βόρεια επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.
Σε δεύτερη φάση όπου θα αφορά το διάστημα Τρίτη - Τετάρτη, φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα με τα ανατολικά προσήνεμα αλλά και το δυτικό - βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Το αρκετά θερμό Καλοκαίρι που έχει προηγηθεί για το σύνολο της Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στην αυτή θάλασσα.
Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρώντας με τα αυτά νερά θερμοκρασίας της τάξης των 28° με 29°, είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane). Χαρακτηριστικά σημειώνουμε με το μπλε βέλος το "μάτι" αυτού στους χάρτες του υετού όπου στην ουσία είναι μια περιοχή με επικράτηση ήπιου καιρού την ίδια στιγμή όπου γύρω από αυτό επικρατούν ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Μπορεί ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα να λαμβάνει χώρα προγνωστικά τουλάχιστον μακριά από την περιοχή μας, παρόλα αυτά η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση μιας και σε δεύτερο χρόνο εφόσον αυτός αντέξει και δεν διαλυθεί στις ακτές της βόρειας Αφρικής, είναι δυνατόν να απασχολήσει τμήματα της χώρας μας ανάλογα με την τροχιά του. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σε δεύτερο χρόνο μιας και αυτή τη στιγμή δεν απειλούμαστε, εφόσον βέβαια αυτός σχηματιστεί.

ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας που αναφέραμε παραπάνω, δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης.
Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να παράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κτλ, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας και να ακολουθούμε πιστά τις ανακοινώσεις της πολιτείας μέσω των αντίστοιχων φορέων όταν και αν αυτές εκδοθούν.
Καλό υπόλοιπο Σαββάτου σε όλες και όλους».

Πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Κυρική αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στην ανατολική χώρα οι οποίες παροδικά θα είναι αυξημένες στη βόρεια Κρήτη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά.

Το βράδυ οι νεφώσεις στα βόρεια θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Στα δυτικά 3 με 5 και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές περιοχές θα φθάσει τους 30 με 31 βαθμούς και κατά τόπους στη νότια Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Το βράδυ οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και αργά τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ οι οποίες αργά τη νύχτα στα βόρεια θα πυκνώσουν.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 και στα νότια τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Στη βόρεια Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα γύρω ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 04-09-2023

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βόρεια η οποία σταδιακά θα επηρεάσει και το Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στη Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ στα νοτιοανατολικά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανοιχτά του Ιονίου και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπκά 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια και, στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα φθάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 05-09-2023

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ και μόνο στα νότια πελάγη θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 06-09-2023

Στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Τα φαινόμενα βαθμιαία στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 07-09-2023

Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νότια όπου θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.