ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel - Λέκκας: Σε τουλάχιστον πέντε χρόνια θα ανακάμψει ο κάμπος της Θεσσαλίας

Κακοκαιρία Daniel, κάμπος Θεσσαλία
Intime News

Για την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον κάμπο της Θεσσαλίας μίλησε ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας 

Την ώρα που γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα λόγω του περάσματος της κακοκαιρίας Daniel, για την οποία είχε προειδοποιήσει πως «θα πρέπει να προετοιμαστούμε αν προκύψει έκτακτη ανάγκη».

Ο Πηνειός υπερχείλισε από την κακοκαιρία, δρόμοι πλημμύρισαν και δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν και προβλήματα στις καλλιέργειες του Θεσσαλικού Κάμπου, εκτός αυτών που προκύπτουν στον αστικό ιστό.

Άλλωστε και ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «εξαιρετικά μεγάλες» ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, καθώς πλημμύρισαν ανοιχτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ωστόσο σήμερα η πόλη δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιον κίνδυνο, επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει και έκανε λόγο ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος.

«Οι προβλέψεις για μια πλημμύρα στα 1.000 χρόνια έχουν ανατραπεί δύο φορές σε τέσσερα χρόνια»

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Θεσσαλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια μελέτη του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες και μάλιστα οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μια πλημμύρα στα 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν 2 φορές μέσα σε 4 χρόνια!

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.