Κακοκαιρία Daniel: Προειδοποίηση Αρναούτογλου - Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν άσχημο κεφάλαιο

«Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών!!», προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel 
Κακοκαιρία Daniel: Προειδοποίηση Αρναούτογλου  - Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν άσχημο κεφάλαιο
3'

Τεράστια προβλήματα άφηνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel που σφυροκόπησε την χώρα μας τα προηγούμενα 24ωρα.

Ο προγνώστης καιρού της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου προχώρησε σε μία δραματική προειδοποίηση για την περιοχή της Θεσσαλίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από πλημμύρες, σχετικα με την επόμενη ημέρα, μετά τις καταστροφές και την εμφάνιση κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών.

«Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών!!», γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Εκτός από τα ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν, τα οποία όμως δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στις οικονομικές επιπτώσεις, μαζί με μια σειρά σημαντικών αρνητικών μεταβολών στην ποιότητα των εδαφών και την παραγωγικότητά τους, οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών στις περιοχές όπου επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την πρόγνωση του καιρού το επόμενο διάστημα ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι, «αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία τότε ευτυχώς, ναι μεν δεν αναμένονται βροχές, ίσως και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όμως η θερμοκρασία θα επανέλθει τα μεσημέρια κοντά σε καλοκαιρινές και πάλι τιμές».

Ο προγνώστης καιρού συμπληρώνει πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν για εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους».

«Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη για τα πλημμυρισμένα στρέμματα στη Θεσσαλία μαζί με τις μακροπρόθεσμες ζημίες στην ποιότητα και παραγωγικότητα των εδαφών, χρειάζεται να γίνει αμεσα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων του γεωγραφικού διαμερίσματος μαζί με ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει:

«Για να εγκριθεί όμως αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση καταπολέμησης των κουνουπιών. Αν δεν γίνει κάτι οργανωμένο προς αυτή την κατεύθυνση η Θεσσαλία θα υποφέρει και κοντά στις οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής. Σημαντικό βέβαια είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα και σε ατομικό επίπεδο!».

Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετετραπεί σε απέραντη λίμνη μετά το χτύπημα της σφοδρής κακοκαιρίας, με τις εικόνες από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης (7/9) να συγκλονίζουν. Συνολικά υπολογίζεται ότι είναι πλημμυρισμένα περίπου 720.000 στρέμματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων έχει καλυφθεί από τα νερά χειμάρρων και παραπόταμων του Πηνειού, ενώ στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα ειναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανση το 1962.

Ενδεικτικός της κατάστασης είναι ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr και απεικονίζει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει:

θεσσαλια πλημμυρεσ, θεσσαλια νιουσ

Την ίδια ώρα συνεχίζονται από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών ατόμων από αέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, από νωρίς το πρωί σήμερα έως τις 11:00, έχουν γίνει 149 εναέριες διασώσεις ατόμων. Συγκεκριμένα, 93 έχουν γίνει από την Αεροπορία Στρατού και 56 από την Πυροσβεστική.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή