ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Έχω ζημιά περίπου 200.000 ευρώ» - Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη πληγέντας

Κακοκαιρία Daniel: «Έχω ζημιά περίπου 200.000 ευρώ» - Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη πληγέντας
INTIME.

Τι καταγγέλλει στο Newsbomb.gr κάτοικος του χωριού Κεραμίδι Τρικάλων, που επλήγη από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel 

Δεκαπέντε νεκρούς, δύο αγνοούμενους και εικόνες βιβλικής καταστροφής έχει αφήσει πίσω της – μέχρι στιγμής – η σφοδρή κακοκαιρία Daniel. Τα πλημμυρικά φαινόμενα εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη την έκταση των πληγέντων περιοχών, με χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων να βυθίζονται ακόμη στα λασπόνερα, μετά την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

Η θλιβερή κατάσταση στις πληγείσες πόλεις προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτών, οι οποίοι κινούν νομικές διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν ουσιαστικά από την Πολιτεία, μετά το φονικό «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μία κοροϊδία χωρίς σταματημό»

«Προσωπικά, έχω χάσει το σπίτι και την επιχείρησή μου. Ακόμη, μέσα στην οικία το νερό φθάνει τα 4 μέτρα, δεν φαίνεται τίποτα. Η επιχείρηση δεν είναι προσβάσιμη ακόμη. Η πρωτοβουλία για προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι ιδιωτική, αλλά έχω μιλήσει και με άλλον κόσμο και σκοπεύουμε να κινηθούμε ομαδικά.

Στο χωριό είμαστε περίπου 200 κάτοικοι και όλοι οι υπόλοιποι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες· έχουν χάσει το βιός τους, τις περιουσίες και την ψυχολογία τους. Η περιοχή μας είναι αγροτική. Η χθεσινή (10/09) ανακοίνωση των μέτρων είναι μία κοροϊδία δίχως σταματημό», επεσήμανε αρχικά ο κάτοικος του χωριού Κεραμίδι Τρικάλων, Δημήτρης Νταλαρίζος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο δικηγόρος έχει αναλάβει δράση, είμαστε σε αναμονή για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Πρέπει να καταγράψουμε και το φάσμα των ζημιών. Από τη στιγμή που έχουν πληγεί η κτηνοτροφία και ο αγροτικός τομέας και οι επιχειρήσεις πρέπει να στηθούν από την αρχή, είναι δύσκολο για τον κόσμο να έχει τα απαραίτητα χρήματα· έχω ένα συνεργείο αυτοκινήτων, είναι μία επιχείρηση που δεν μπορείς να αναστήσεις με 4.000 ευρώ, μην τρελαθούμε.

Στόχος μου είναι να προσφέρει η Πολιτεία τουλάχιστον 150.000 ευρώ – 200.000 ευρώ για να στηθεί ξανά η επιχείρηση, με τα απαραίτητα μηχανήματα. Προχθές (09/09), μού έστειλαν μήνυμα ότι ο λογαριασμός ρεύματος λήγει την 11η Σεπτεμβρίου και οι τράπεζες δεν λειτουργούν. Μιλάμε για τρέλα. Οι επιχειρήσεις δεν δουλεύουν, καθόμαστε όλη μέρα και ούτε κουβέντα για τα διαφυγόντα κέρδη. Για να εισέλθεις μέσα στην επιχείρηση, να καθαρίσεις, να βρεις εξοπλισμό, χρειάζεται ένα εξάμηνο.

Από εκεί όπου είχες τη δουλειά σου, συμβαίνει όλο αυτό. Δεν ξέρεις τι να κάνεις. Κατ’ αρχάς, πέφτει η ψυχολογία σου, δέχεσαι μεγάλο πλήγμα. Ο γιος μου σπουδάζει στην Αθήνα και όταν ήρθε χθες μού είπε “μπαμπά, τι κάνουμε τώρα;”. Δηλαδή, να έχεις κι άλλες υποχρεώσεις από πίσω, να έχεις και το παιδί, να το βοηθήσεις ψυχολογικά. Να πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο και να σκέφτεται εμάς, πώς θα τα βγάλουμε πέρα», επεσήμανε στη συνέχεια.

«Τι 4.000€; Τόσα κοστίζει ένα παπάκι, μιλάμε για απόλυτη ξεφτίλα»

«Δεν ξέρω πώς σκέφτεται το κράτος. Να πληρώνουμε εισφορές και χίλια δύο άλλα πράγματα και να σε αφήνουν χωρίς έργα. Μπορούσαν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό, αλλά το μόνο που κοιτούσαν, ήταν να φτιάξουν ψεύτικα αναχώματα και να αφήσουν τον κόσμο στο έλεος του Θεού. Φωνάζουμε τόσα χρονιά. Στο συγκεκριμένο χωριό, το Κεραμίδι Τρικάλων, πλημμυρίζουν τα χωράφια μας και ο κόσμος χάνει τις σοδιές του. Δεν λένε στον κόσμο: “Θέλουμε να κάνουμε μία λίμνη εδώ. Θα σας αποζημιώσουμε και θα κάνετε μία άλλη δουλειά”, για να ξέρουμε και εμείς πώς να κινηθούμε.

Όλοι οι παραπόταμοι του Πηνειού περνούν από το χωριό μας. Ο κόσμος έχει λάβει δάνεια, χρωστά σε γεωπόνους και άλλους. Για να καλλιεργηθεί η γη, χρειάζονται τουλάχιστον τρία – τέσσερα χρόνια. Με τα απόβλητα που αναδύθηκαν τώρα, η δυσοσμία είναι εντονότατη και αναρωτιέσαι “τι γίνεται τώρα;”. Όλα είναι καρκινογόνα και τοξικά εδώ πέρα. Νεκρά ζώα, αποχετεύσεις που ξεχείλισαν, πετρέλαια που κάηκαν. Απερίγραπτη κατάσταση», σημείωσε ο κ. Νταλαρίζος.

«Άφησαν τον κόσμο στο έλεός του, να ταλαιπωρείται» – Η διαχρονική ανησυχία πολιτών

«Πρέπει να δοθούν αμέσως αποζημιώσεις στον κόσμο, για να πάρει μία ανάσα. Όμως, η προοπτική να μού προσφέρει το κράτος ένα άτοκο δάνειο, ποιος μού εγγυάται ότι δε θα πλημμυρίσει ξανά η επιχείρησή μου; Δηλαδή, θα μας χρεώσουν. Αν αύριο – μεθαύριο έχουμε ξανά τα ίδια, τι θα κάνουμε; Ας μας πουν να φύγουμε από τον τόπο μας. Τι άλλο να πω; Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, γι’ αυτό ερημώνουν τα χωριά και πηγαίνουν όλοι στις μεγάλες πόλεις, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και μεταναστεύουν στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο Δημήτρης Νταλαρίζος.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από το “112”, ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας»

«Για δύο εικοσιτετράωρα, παρακολουθούσαμε την πορεία του νερού. Όταν η έφθασε στο “αμήν”, αποφασίσαμε να εκκενώσουμε το χωριό, να φύγουμε. Ήταν πρωί και είχε φως, οπότε ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Αν ήταν βράδυ, θα είχαμε πολλά προβλήματα. Δε λάβαμε κανένα μήνυμα από το “112”. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ήρθαν και φωνάζαν από τα μεγάφωνα στον κόσμο να απομακρυνθούν το χωριό. Παρευρισκόμασταν πάνω στα αναχώματα και λέγαμε στους αστυνομία “φωνάξτε για να βγει ο κόσμος έξω”. Η επέμβασή τους ήταν έγκαιρη, τα παιδία βοήθησαν. Δόθηκε έμφαση στους μεγάλους ανθρώπους, επικράτησε ένας πανικός. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει αμέσως τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση.

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, παραμένουν στο βουνό περίπου 50 άτομα που εγκλωβίσθηκαν και το ελικόπτερο τούς παρέχει νερά και προμήθειες. Μάλιστα, προχθές μία γυναικά τσιμπήθηκε από μία οχιά. Τώρα, η γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση. Ακόμη, τα παιδιά πήραν άρον – άρον από το χωριό έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που είχε Αλτσχάιμερ και δεν καταλάβαινε», προσέθεσε ο κ. Νταλαρίζος, για τη στιγμή εκκένωσης του χωριού, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

«Τι θα κάνω με 4.000€»;

«Μάλιστα, ένας φίλος με μύλο με ρώτησε “ τι θα κάνω με 4.000€;”. Ποιος ευθύνεται για τις πλημμύρες; Η Περιφέρεια πήρε πολλά χρήματα, προκειμένου να κάνει αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ευθύνομαι εγώ που πλημμύρισε η επιχείρησή μου; Οι ζωές και το βιός μας χάθηκαν», ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Νταλαρίζος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις