ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Λεπτό προς λεπτό πως πλημμύρισε τον θεσσαλικό κάμπο - Κομμένη στα δυο η Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Λεπτό προς λεπτό πως πλημμύρισε τον θεσσαλικό κάμπο - Κομμένη στα δυο η Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Ένα αποκαλυτπικό video του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει το πως τόνοι νερού έπεσαν σε λίγες ώρες

Τη δορυφορική χαρτογράφηση της συνολικής πορείας, της κορύφωσης αλλά και της αποδρομής των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε ο Daniel, έκανε το κέντρο Beyond του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Φαίνεται καθαρά ότι τις τελευταίες ημέρες τα νερά υποχωρούν στις πληγείσες περιοχές.

Ξεκινώντας από τον Ιανό που αποτελεί πλέον το μέτρο σύγκρισης φαίνεται πως εξελίχθηκε η πλημμύρα στο νομό Καρδίτσας.

Στις 06/09 με μπλε χρώμα φαίνεται η 1η επέλαση του Daniel, που κατέκλυσε 118.700 στρέμματα.

Την επόμενη ημέρα στις 07/09 με γαλάζιο χρώμα είναι η κορύφωση με δραματική αύξηση όπου η κατακλυσμένη περιοχή αυξήθηκε και ανήλθε σε 430.260 στρέμματα.

Στις 10/09 φαίνεται με σκούρο μπλε χρώμα ότι αρχίζει η υποχώρηση των υδάτων και η πλημμυρισμένη περιοχή είναι πλέον μειώνεται 321.658 στρέμματα ενώ στις 12/09 περαιτέρω συρρίκνωση στα 80.194 στρέμματα.

Τέλος αποτυπώνεται αναλυτικά και το υδρογραφικό δίκτυο και προκύπτει πως τα περισσότερα θύματα του Daniel εντοπίστηκαν στην περιοχή της συμβολής των ποταμών , όπου το έδαφος λόγω γεωμορφολογίας είναι επίπεδο και διατηρεί στάσιμα νερά και είναι πλημμυρισμένο ως σήμερα. Η συντριπτική πλειονότητα των πλημμυρισμένων εκτάσεων είναι αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό 97,5%.

Η βελτιωμένη αλλά καταστροφική κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίο»

Η κατάσταση στο εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει δύσκολη σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Η κατάσταση του αυτοκινητόδρομου του Αιγαίου είναι σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες, όπου το μόνο που αντίκριζε κανείς ήταν μια απέραντη λίμνη.

Από το συγκεκριμένο σημείο η διέλευση οχημάτων καθίσταται για ακόμα μια ημέρα αδύνατη, με τη μετακίνηση των κατοίκων να γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές.

Στα δύο βίντεο παρατηρείται η συγκριτική κατάσταση της στάθμης του νερού στο αποκλεισμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου

ΓΕΕΘΑ: «Μην πίνετε νερό από τη βρύση» στις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία

Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών από την κακοκαιρία Daniel δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σπεύσει σε βοήθεια των πολιτών της Θεσσαλίας.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν, κατόπιν διαταγών και οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ευρισκόμενες δίπλα στην κοινωνία, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα, και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν δοθεί οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

• Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
• Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
• Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
• Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης - μικροβιαιμίας.
• Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
• Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα, τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και επίκειται να δοθεί το ρεύμα προς Λάρισα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με την κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.725 κλήσεις με 4592 διασώσεις και απομακρύνσεις συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία, εκ των οποίων οι 807 πραγματοποιήθηκαν με εναέρια μέσα.

Για την κατάσταση στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες, ενώ έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούν. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, Μουζακίου και Καλαμπάκας, όπου διατίθενται επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Π.Σ. και του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού Ξηράς και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης Λάρισας , όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

«Όλες οι δυνάμεις μας, για όσο χρειαστεί, παραμένουν με αδιάλειπτη παρουσία στο πεδίο των επιχειρήσεων δίπλα στους συμπολίτες μας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αρτοποιός.

Πως έσπασε το ανάχωμα και πνίγηκε ο Παλαμάς

Τις καταγγελίες δεκάδων κατοίκων της Θεσσαλίας επιβεβαιώνουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στον ALPHA.

Αυτό που λένε εδώ και μέρες κάτοικοι της περιοχής, είναι ότι κάποιος, την ώρα της μεγάλης πλημμύρας, έσπασε το ανάχωμα σε σημείο του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το νερό και να πνίξει το χωριό Παλαμάς.

Από την άλλη ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος δηλώνει ότι ουδέποτε έδωσε τέτοια εντολή.

Δείτε την αποκαλυπτική εικόνα που έχει καταγράψει drone στη γέφυρα του ποταμού Καλέντζη λίγο έξω από τον Παλαμά, όπου φαίνεται πως στο ανάχωμα που κρατάει τα νερά του ποταμού υπάρχει ένα μεγάλο σκάμμα που το κόβει στη μέση και δίπλα ακόμα το χωματουργικό μηχάνημα!

Αυτός είναι ο λόγος που βυθίστηκε κάτω από τόνους νερού ο Παλαμάς καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού στο TLIVE.

Τι λέει ο χωματουργός

Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;

Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.

Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;

Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.

Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;

Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.

Δημοσιογράφος: Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;

Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.

Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.

Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…

Ο ιδιοκτήτης της τσάπας υποστηρίζει ότι πήρε εντολή από την Περιφέρεια, όμως ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Νούσιος αρνείται τα πάντα…

Νούσιας: Δεν έδωσα εντολή να ανοιχτεί ανάχωμα

Κώστας Νούσιος: Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα.

Δημοσιογράφος: Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;

Κώστας Νούσιος: Δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά.

Δημοσιογράφος: Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;

Κώστας Νούσιος: Δεν γνωρίζω.

Ο ιδιοκτήτης της τσάπας αρνείται να πει ακόμη και το όνομα του Αντιπεριφερειάρχη και ο Κώστας Νούσιος αρνείται ότι έδωσε εντολή. Όμως μια ανάρτηση στο facebook από την ημέρα πριν την καταστροφή έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους αφού τους εμφανίζει να βρίσκονται μαζί στο σημείο.

Τα ρίχνει ο ένας στον άλλον

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιμένει ότι δεν έδωσε εντολή, χωρίς να γνωρίζει ακόμα, μια εβδομάδα μετά τις καταστροφές ποιος άνοιξε το σκάμμα.

Δημοσιογράφος: Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό, και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό, έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή.

Αντιπεριφερειάρχης: Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή.

Δημοσιογράφος: Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.

Αντιπεριφερειάρχης: Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται.

Τελικά ποιος έδωσε την εντολή να σπάσει το ανάχωμα και γιατί;
Δημοσιογράφος: Δεν πήρατε κάποια πρωτοβουλία μόνος σας;

Τι λέτε τώρα κύριε μου; Σοβαρά μιλάμε; Τι πρωτοβουλία να πάρουμε μόνοι μας; Εμείς δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες. Είμαστε εκτελεστικά όργανα. Πώς να σας το πω; Αυτοί δίνουν τις εντολές και εμείς εκτελούμε.

Κακοκαιρία Daniel: Νέος έκτακτος μηχανισμός για την ταχεία αντιμετώπιση των καταστροφών

Τη νομοθετική διάταξη, με την οποία εισάγεται νέος έκτακτος μηχανισμός ταχείας αντίδρασης της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, όπου έχει συντελεστεί η φυσική αυτή καταστροφή και οι οποίες έχουν –συνεπακόλουθα– κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας: «Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο εξής δίπτυχο: Αφενός, στην ανάληψη δυνατότητας σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης. Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται -κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών- με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για έργα τα οποία θα περιγράφονται συνοπτικά στην Πράξη αυτή. Οι συνέργειες και η συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Κεντρικής Διοίκησης, αποτελούν το ακριβέστερο εργαλείο ανάδειξης και ιεράρχησης των στρατηγικών έργων για την αποκατάσταση των κομβικών υποδομών των πληγεισών περιοχών και για την επαναφορά της αναγκαίας κανονικότητας στην κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ζωή των περιοχών που δοκιμάστηκαν».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εν λόγω τοπολογία, με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Περαιτέρω, η ανάθεση των έργων αποκατάστασης, τόσο εκείνων που αναλαμβάνονται εκτάκτως όσο και εκείνων που εμπίπτουν στη συνήθη αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επιταχύνεται μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας, ενώ προϋπόθεση αυτής είναι η προηγούμενη έκδοση απόφασης εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την επιλογή δε του αναδόχου προσκαλούνται τουλάχιστον τρεις (3) εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση έργων αντίστοιχης κατηγορίας υποδομών.

«Η προτεινόμενη διάταξη, με διαφάνεια και θεσμική διασφάλιση, εκτιμούμε ότι θα προσδώσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την απαιτούμενη ευελιξία για να δρομολογήσει, συντεταγμένα και υπεύθυνα, την ανάταξη των βασικών υποδομών των πληγεισών περιοχών της χώρας», σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, επισήμανε ότι ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα, επειδή κρίθηκε ότι θα ήταν ανέφικτο να κατασκευαστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, παρόλα αυτά, τα εν λόγω έργα, «θα υλοποιηθούν κανονικά με την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχει ήδη βρει η κυβέρνηση». Ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε, ότι «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ανάταξη της Θεσσαλίας και τα έργα θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν με απόλυτη διαφάνεια».

Σχετικές ειδήσεις