ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Εύβοια: Ακολούθησαν 10 ασθενέστεροι μετασεισμοί – Κυριότερος στα 3,8 R, επτά λεπτά μετά

Σεισμός στην Εύβοια: Ακολούθησαν 10 ασθενέστεροι μετασεισμοί – Κυριότερος στα 3,8 R, επτά λεπτά μετά

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Εύβοια 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από την στιγμή του σεισμού των 5,1 R στο που σημειώθηκε στις 08:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου Εύβοιας, ακολούθησαν πάνω από 10 ασθενέστεροι μετασεισμοί έως το μεσημέρι, με κυριότερο 7 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, μία σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 R. Οι υπόλοιποι μετασεισμοί κυμαίνονται μεταξύ 2-2,9 R.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ., με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια, υπάρχουν όμως αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε τζαμαρίες επιχειρήσεων και σε ράφια σούπερ μάρκετ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.

Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Είναι νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος»

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, στάθηκε στο ιστορικό σεισμικότητας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ρήγμα στο υπέδαφος, τονίζοντας, όμως, ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει ιστορικό σεισμικότητας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρές και πολλές δονήσεις, που διαρκούν αρκετές μέρες. Η οροφή είναι εκεί, 5,3 – 5,4 Ρίχτερ. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, δεν μπορεί η περιοχή να “δώσει” παραπάνω, απλώς έχουμε πολλούς σεισμούς και πιθανότατα αυτό να διαρκέσει κάποιες μέρες», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Δε μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος, είναι πάρα πολύ νωρίς. Δε μπορούμε να έχουμε εκτίμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση –έστω και αν επαναληφθεί αντίστοιχη δραστηριότητα– ήταν μικρός και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις», συμπλήρωσε εν συνεχεία.

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη ονομασία»

«Μέχρι στιγμής, έχουν εκδηλωθεί γύρω στις δεκαπέντε δονήσεις, το μέγεθος των οποίων ήταν από 2 έως 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Βρισκόμαστε σε αναμονή. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου.

Υπάρχουν κάποιες ζημιές σε παλιά σπίτια και έχουμε περίπου δέκα κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου, τα οποία είχαν μεγάλη τρωτότητα από έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις. Οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, είναι καταγεγραμμένο. Το μελετούν, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη ονομασία», προσέθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής

«Οι κάτοικοι πρέπει να μη βρίσκονται κοντά σε παλιά σπίτια και να προσέχουν τις επικλινείς εκτάσεις (λόφοι κ.ά.) σε οδικά δίκτυα εξαιτίας του φόβου πιθανών κατολισθήσεων», ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.