ΕΛΛΑΔΑ

Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας

Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας

 Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία των φορέων - οργανισμών από Ελλάδα και Εξωτερικό και στελεχών από την βιομηχανία των προϊόντων Φυτοπροστασίας

Τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, εντός του 2024, που θα καθορίζει τις διαδικασίες ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοπροστασίας, καθώς επίσης και τους ρόλους των μελών της αλυσίδας, ανακοίνωσαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μανώλης Γραφάκος και Γιώργος Στρατάκος, από το βήμα του συνεδρίου με τίτλο «Το Παρόν και το Μέλλον στην Ανακύκλωση Συσκευασιών Φυτοπροστασίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον χώρο της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, υπό την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.Αν.).

Ο κ. Στρατάκος αναφέρθηκε στην αποτρεπτική λογική του μέτρου «ο ρυπαίνων πληρώνει» για να τονίσει την ατομική ευθύνη στον τομέα της ανακύκλωσης, ενώ ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι έχουμε αργήσει σαν χώρα ως προς τον σχεδιασμό στρατηγικής για τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοπροστασίας. Μάλιστα, μετά τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου αναμένεται να ακολουθήσει η άμεση έγκριση και έναρξη του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείριση. Ο πρόεδρος της CYCLOS Βάσος Ευθυμιάδης, στην ομιλία του τόνισε την ετοιμότητα της βιομηχανίας να δώσει λύσεις στη διαχείριση των κενών συσκευασιών, με τη χρηματοδότηση και άμεση λειτουργία ενός πανελλαδικού Συστήματος Εναλλακτικής διαχείρισης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία των φορέων - οργανισμών από Ελλάδα και Εξωτερικό και στελεχών από την βιομηχανία των προϊόντων Φυτοπροστασίας, με την υποστήριξη του Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας - ΕΣΥΦ και της Crop Life Europe (CLΕ), δρομολογούν άμεσες εξελίξεις στον τομέα της ανακύκλωσης των συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων.

Την ημερίδα άνοιξε ο γενικός Διευθυντής της CYCLOS Μάριος Σκαρβελάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους και έδωσε σημαντικά στοιχεία για την ανακύκλωση γενικότερα αλλά και τη διαχείριση συσκευασιών των γεωργικών προϊόντων.