ΕΛΛΑΔΑ

Κυρώσεις για τα ποτά - «μπόμπες»: Λουκέτο και δημοσιοποίηση στοιχείων στα μαγαζιά

Κυρώσεις για τα ποτά - «μπόμπες»: Λουκέτο και δημοσιοποίηση στοιχείων στα μαγαζιά

Η κυβέρνηση θα τιμωρεί αυστηρά όσους «παίζουν» με τη δημόσια υγεία και σερβίρουν νοθευμένα ποτά.

«Φρένο» στη μάστιγα με τα νοθευμένα ποτά στα νυχτερινά μαγαζιά επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των θαμώνων.

Όπως διαπιστώθηκε και από έλεγχο της, ΑΑΔΕ πάνω από από 1 στα 10 μπουκάλια είναι νοθευμένα. Έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο 2.667 δειγμάτων βρέθηκαν 259 νοθευμένα, ποσοστό 9,7% και 43 μη ασφαλή, ποσοστό 1,6%.

«Η νοθεία γίνεται συνήθως στα ποτά που αναμειγνύουμε με αναψυκτικά, ή με ποτά που έχουν μαζική κατανάλωση σε νεαρότερες ηλικίες που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι είναι νοθευμένα», δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Πρόκειται για βιομηχανική αιθανόλη η οποία περιέχει μεθυλική αλκοόλη μέσα, μεθανόλη δηλαδή και όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης «είναι ιδιαίτερα τοξική και σε χαμηλές δόσεις. Προκαλεί ζαλάδα, επιπτώσεις στο γαστρεντερικό, επηρεάζει την όραση, το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο».

Έτσι, σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις προβλέπεται σφράγιση από 10 έως 30 μέρες και δημοσιοποίηση των στοιχείων των καταστημάτων που σερβίρουν νοθευμένα ποτά.

Παράλληλα η κατοχή, παρασκευή, εμφιάλωση ή διάθεση αιθυλικής αλκοόλης ή αλκοολούχων ποτών από την κατανάλωση των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία διαπιστώνεται, βάσει έκθεσης εξέτασης και σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου.

Κατά τη σφράγιση, στην κεντρική είσοδο της εκάστοτε εγκατάστασης τοποθετούνται ταινίες με το λογότυπο της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ακόλουθες ενδείξεις (σε ελληνικά και αγγλικά): «ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ/ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».

Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία των παραβατών, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και θα διατηρούνται επί ένα έτος.