ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Σπάνια Κοκκινόχηνα για πρώτη φορά στην Πρέσπα

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Σπάνια Κοκκινόχηνα για πρώτη φορά στην Πρέσπα
Φωτ.: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πρόκειται για μια από τις μικρότερες και ομορφότερες αγριόχηνες του κόσμου

Μία εξαιρετικά εντυπωσιακή φτερωτή «επισκέπτρια» εθεάθη πριν λίγες ημέρες στην Πρέσπα και, μάλιστα, για πρώτη φορά στην περιοχή.

Πρόκειται για μια Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis), μία από τις μικρότερες και ομορφότερες αγριόχηνες του κόσμου, όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Με έντονες αντιθέσεις μαύρου-άσπρου στο φτέρωμα και καστανοκόκκινο-βυσσινί στο κάτω μέρος του λαιμού, την κοιλιά και τα μάγουλα, αυτές οι ευκίνητες αγριόχηνες προσφέρουν ένα αξέχαστο θέαμα σε όσους καταφέρνουν να τις διακρίνουν, αφού δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν ακόμα και από έμπειρους παρατηρητές.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Κοκκινόχηνες φωλιάζουν στη Σιβηριανή Αρκτική τούνδρα, περνούν όμως τον χειμώνα στους παράκτιους υγρότοπους της Ρουμανίας και της βόρειας Βουλγαρίας όπου καταφθάνουν σε μεγάλα κοπάδια μετά τα μέσα Σεπτέμβρη.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος που «έφερε» δυτικότερα τη σπάνια επισκέπτρια, η παρουσία της προκάλεσε εύλογα αίσθηση καθώς, στην Ελλάδα, οι Κοκκινόχηνες διαχειμάζουν σε πολύ μικρούς αριθμούς, όχι όμως κάθε χειμώνα και συνήθως μόνο στο Δέλτα Έβρου ή σπανιότερα σε κάποιον άλλο θρακιώτικο υγρότοπο, καταλήγει η Ορνιθολογική Εταιρεία.