«ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ - ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΛΥΓΙΣΑ»

ΕΛΛΑΔΑ

Η ανατριχιαστική μαρτυρία του πρώτου διασώστη που έφτασε στα Τέμπη

Τραγωδία στα Τέμπη: Διασωθέντες μιλούν στο Newsbomb.gr για το «τραύμα» που δεν κλείνει ένα χρόνο μετ
Ένας χρόνος από την μεγαλύτερη τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, από την τραγωδία στα Τέμπη - Ανατριχιάζουν οι περιγραφές του εθελοντή Νίκου Μπαρλαγιάννη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκε πρώτος στο σημείο της τραγωδίας - Μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν μετά το δυστύχημα με τους ανθρώπους να αναζητούν επιζώντες μέσα στους καπνούς γύρω από τα φλεγόμενα βαγόνια 

Το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 23:21 σημειώθηκε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα. Η μεγαλύτερη τραγωδία στην «ματωμένη» κοιλάδα των Τεμπών, με τη σύγκρουση των τρένων να «κόβει το νήμα της ζωής» 57 ανθρώπων και να γεμίζει με «πληγές» όσους έμειναν πίσω.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, όταν επιβατική αμαξοστοιχία της εταιρείας Hellenic Train συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας.

Στις 23:21 ο επιβατικός συρμός Intercity 62, με μηχανή ηλεκτροκίνησης Siemens Mobility 120-022, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Νίκος Μπαρλαγιάννης: «Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε»

Ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκε πρώτος στο σημείο της τραγωδίας μιλώντας στο Newsbomb.gr περιέγραψε τις στιγμές που αντίκρισε όταν έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος.

«Ήμουν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο. Υπήρχε φωτιά ενεργή η οποία έκαιγε το πρώτο βαγόνι, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε καλά. Εμείς οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με την ΕΜΑΚ και την πυροσβεστική απεγκλωβίσαμε κόσμο στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο βαγόνι. Στο πρώτο βαγόνι δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε διότι είχε ενεργή φωτιά για αρκετές ώρες», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Μπαρλαγιάννης.

«Κυριαρχούσε ο πανικός, έβλεπα ανθρώπους οι οποίοι έβγαιναν από τα βαγόνια και αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους επιβαίνοντας που απεγκλωβίσαμε», περιέγραψε.

«Έχει περάσει ένας χρόνος και είμαστε ακόμα επηρεασμένοι. Εμείς ενημερωθήκαμε από τα κεντρικά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πήγαμε άμεσα να βοηθήσουμε. Όταν πήγαμε στο καινούργιο νοσοκομείο της Λάρισας στις 03:00 τα ξημερώματα οι συγγενείς που έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους έπεσαν πάνω μας», ανέφερε.

«Στη συνέχεια πήγαμε στο παλιό νοσοκομείο και με εντολή του διοικητή του Νοσοκομείου της Λάρισας, του κύριου Βλαχάκη βοηθήσαμε στο να γίνει σωστά η διαδικασία αναγνώρισης», συμπλήρωσε.

«Την επόμενη μέρα πήγαμε στο σημείο και μαζεύαμε προσωπικά αντικείμενα. Εκεί “λύγισα”, βρίσκαμε παπούτσια μικρών παιδιών, γυαλιά και άλλα αντικείμενα. Το βράδυ εκείνο ενεργούσαμε με ένταση και το συναίσθημα δεν μας επηρέασε», συμπλήρωσε.

Ανδρέας Αλικανιώτης: «Καιγόμουν από τις λαμαρίνες, σηκώθηκα και βοήθησα όσους μπορούσα»

Τις στιγμές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη περιέγραψαν στο Newsbomb.gr τέσσερα άτομα που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης είναι ο 21χρονος φοιτητής που επέδειξε ηρωική στάση την ώρα της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς κατάφερε μέσα σε συνθήκες ανείπωτης καταστροφής να σπάσει μόνος του το τζάμι και να σώσει τουλάχιστον δέκα άτομα θέτοντας μάλιστα τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο νεαρός φοιτητής, βγήκε αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι και παρά την πύρινη λαίλαπα που ήταν δίπλα του προσπάθησε να σώσει όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσε.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Ανδρέας Αλικανιώτης περιέγραψε τη στιγμή της σύγκρουσης, λέγοντας ότι λίγα λεπτά πριν συνομιλούσε με φίλους τους, για να τον παραλάβει κάποιος από τον σταθμό, επειδή είχε καθυστέρηση το τρένο.

«Θυμάμαι τα πάντα από εκείνη τη στιγμή. Τη στιγμή που έγινε η έκρηξη έμεινα μέσα στο βαγόνι και προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω κόσμο. Βοήθησα περίπου 10 άτομα. Βεβαιώθηκα ότι είμαι καλά και σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες», είπε αρχικά ο Ανδρέας Αλικανιώτης υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται «ήρωας» καθώς εκείνη την ώρα έκανε το αυτονόητο.

«Αποφεύγω να μπω στη διαδικασία να δω στιγμιότυπα από τη σύγκρουση των τρένων ή να σκεφτώ κάτι που έχει σχέση με αυτό. Με πιάνει μία ανατριχίλα. Αυτό που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου, είναι η εικόνα που αντίκρισα μόλις βγήκα έξω, τραυματίες και άτομα διαμελισμένα», περιέγραψε.

«Τον πρώτο καιρό προσπαθούσα να ενώσω όλες μου τις αναμνήσεις και τις πληροφορίες που είχα για να φτιάξω μία ολοκληρωμένη εικόνα για να καλύψω τα κενά μνήμης», συμπλήρωσε.

«Διάβαζα στο Twitter να μου εύχονται θάνατο, μου έγραφαν ότι έπρεπε να πεθάνω στο τρένο, ότι το παίζω ψευτοήρωας κ.α. Δεν έχω ξαναμπεί στο τρένο γιατί δεν θέλω να τους δώσω χρήματα μετά από όλο αυτό που συνέβη, δεν φοβάμαι το τρένο», εξήγησε.

Ελένη Μιχαηλίδου: «Είδα πολλούς τραυματισμένους, βοήθησα όσους χρειάζονταν βοήθεια»

Η Ελένη Μιχαηλίδου περιέγραψε στο Newsbomb.gr τις στιγμές που βίωσε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

«Βρισκόμουν στο τελευταίο βαγόνι, άνοιξα την πίσω πόρτα και γύρισα πίσω να πάρω τα πράγματα μου και να βοηθήσω όποιον χρειαζόταν βοήθεια», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Είδα πολλούς τραυματισμένους, εγώ δεν είχα χτυπήσει. Όταν βγήκα από τις ράγες είχε φτάσει η αστυνομία, στη συνέχεια ήρθε η πυροσβεστική και μετά ήρθαν τα πρώτα ασθενοφόρα. Δεν έχω ανέβει ξανά στο τρένο και δεν πρόκειται να μπω ξανά. Αν και περνάω συχνά από το σημείο που έγινε το μοιραίο δυστύχημα με το αμάξι αποφεύγω να κοιτάω γιατί “ξυπνάνε” άσχημες μνήμες».

Λάζαρος Παπαζήσης: «Ήμουν στο δεύτερο βαγόνι, είχα τραυματιστεί, κάλεσα βοήθεια»

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν μετά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών περιέγραψε στο Newsbomb.gr ο Λάζαρος Παπαζήσης που κατάφερε να διασωθεί.

«Βρισκόμουν στο δεύτερο βαγόνι, είχα τραυματιστεί αρκετά και ήμουν πέντε μέρες στο νοσοκομείο. Είχε καθυστέρηση περίπου μία ώρα το τρένο, μπήκα στη Λάρισα μαζί με αρκετά παιδιά. Σηκώθηκα και πήγα στο κυλικείο να πάρω κάτι για να πιω. Την ώρα εκείνη άκουσα μια μεγάλη έκρηξη, έσπασαν τα τζάμια και έσβησαν τα φώτα. Μαύρισαν όλα, έπεσα κάτω», ανέφερε αρχικά ο Λάζαρος Παπαζήσης.

«Εγκλωβιστήκαμε μέσα στο βαγόνι, τότε ένα παιδί πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το τζάμι. Εγώ είχα τραυματιστεί. Μόλις βγήκαμε έξω είδα πολλούς τραυματισμένους ενώ είδα να καίγεται το ένα βαγόνι. Κάλεσα βοήθεια και ήρθαν τα σώματα ασφαλείας», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο ίδιος παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε και τράβηξε ένα βίντεο από τη στιγμή που η μία αμαξοστοιχία τυλίχθηκε στις φλόγες:

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που έστειλε ο Λάζαρος Παπαζήσης στο Newsbomb.gr:

Γιώργος Ευθυμιάδης: Είδα μία καταστροφή, ήταν άνθρωποι “σκορπισμένοι”, τραυματίες παντού»

Τις στιγμές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αφηγήθηκε στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Ευθυμιάδης, που επέβαινε στην αμαξοστοιχία.

Περιγράφοντας το τραγικό δυστύχημα, ανέφερε πως: «Εξοργίζομαι όταν σκέφτομαι τι έγινε εκείνο το βράδυ. Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν στο κυλικείο να πάρω ένα καφέ και επειδή δεν βρήκα να καθίσω επέστρεψα πίσω στο έκτο βαγόνι. Είδα μία καταστροφή με τα μάτια μου, ήταν άνθρωποι “σκορπισμένοι”, τραυματίες παντού».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr «Τέμπη: 57 ψυχές ζητούν δικαίωση»

Σχετικές ειδήσεις