ΕΛΛΑΔΑ

«Ελληνοτουρκική εκμετάλλευση πετρελαίων είχε προτείνει ο Μητσοτάκης»

«Ελληνοτουρκική εκμετάλλευση πετρελαίων είχε προτείνει ο Μητσοτάκης»

Ένα μέρος απ όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτει στο βιβλίο του “Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου”. Το βασικό υλικό και ο σκελετός της ιστορίας που αναπτύσσεται στο βιβλίο είναι το προϊόν μιας επιτυχημένης (!) ελληνικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας εις βάρος των ΗΠΑ, την οποία μάλιστα ο κατάσκοπος Στίβεν Λάλας πλήρωσε με δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμού σε αμερικανικές φυλακές.

Κατά την επίσκεψή του στις 16 Απριλίου 1991 στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο Πρέσβης Σωτήρχος έθιξε το θέμα δυνατότητας μίας ελληνο-τουρκικής συμφωνίας που θα επέτρεπε την εκμετάλλευση του θαλάσσιου βυθού του Αιγαίου, σύμφωνα με τις οδηγίες σας, όπως γράφει η nea arxh news.

Ο Μητσοτάκης έδωσε πράσινο φως να θίξουμε την ιδέα με έναν αθόρυβο, ουδέτερο τρόπο στην τουρκική Κυβέρνηση στην Άγκυρα. Πρότεινε) τη διερεύνηση για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε και στις δύο χώρες την εκμετάλλευση του θαλάσσιου βυθού του Αιγαίου σε «μη αμφισβητούμενες περιοχές» σαν ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ένα Σύμφωνο Μη Επιθέσεως βασισμένο προσεκτικά στο status quo του Αιγαίου, θα αποτελούσε ένα άλλο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Μητσοτάκης φαντάσθηκε ότι θα μπορούσε να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στην Άγκυρα.