ΕΛΛΑΔΑ

Βεντέτα στο Ηράκλειο της Κρήτης

Βεντέτα στο Ηράκλειο της Κρήτης

Το κατώφλι της Εισαγγελέως Ηρακλείου πέρασε σήμερα, τριμελής αντιπροσωπεία των κατοίκων του χωριού προκειμένου να θέσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας περί απομάκρυνσης της οικογένειας του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας του 34χρονου.

Ο πατήρ Κυριάκος Κολυβάκης εκ μέρους της τριμελούς αντιπροσωπείας ανέφερε ότι σε συνέλευση των φορέων του χωριού, που έγινε χθες το βράδυ, αποφασίστηκε το χωριό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του όπως αναφέρει το cretalive.gr

«20 χρόνια έχουν γίνει πολλά ...»

Από την Εισαγγελέα ζήτησαν τη νομική της βοήθεια, καθώς όπως είπαν «εμείς είμαστε με τη μεριά του νόμου και δε θέλουμε να δούμε να συμβαίνουν κι άλλα άσχημα στο χωριό».

«20 χρόνια τώρα κυριαρχεί ο φόβος και ακόμη και τώρα με δύο νεκρούς, όλα είναι βουβά στο χωριό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι αυτόπτες μάρτυρες και από φόβο δε βγαίνουν να μιλήσουν. Αυτό είναι προσβολή για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Αυτό που έγινε δεν ήταν φόνος, ήταν θυσία, για όλα αυτά που δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» - είπε ο ιερέας, περιγράφοντας γλαφυρά το κλίμα που επικρατεί εδώ και καιρό στο χωριό, ευθύνες για το οποίο φαίνεται πως αποδίδει η τοπική κοινωνία στην εν λόγω οικογένεια.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, οι σκέψεις των κατοίκων του Προφήτη Ηλία είναι τα μέλη της οικογένειας του 52χρονου να μη γυρίσουν στο χωριό. «Πρέπει και οι ίδιοι να το καταλάβου» - είπε ο πατήρ Κυριάκος Κολυβάκης, προσθέτοντας πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι να κατευναστούν τα πνεύματα, όμως «πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να φύγουν για να αποφύγουμε κι άλλα επεισόδια. Πώς θα τους δούμε μπροστά μας; Και πρώτα πρώτα εγώ...»

Η εισαγγελέας τους ενημέρωσε για το νομικό κομμάτι, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους της σε σχέση με το αίτημά τους.

«Είχαμε πιστόλια, είχαμε ξυλοδαμρούς και πάντα αυτοί οι άνθρωποι έβγαιναν από πάνω, είτε βάζοντας δικηγόρους που τους έσωζαν είτε με το να μην τους πιάνουν ποτέ ... ούτε με ένα μαχαίρι - λες και ήταν ειδοποιημένοι» - είπε ο ιερέας, ο οποίος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα περιστατικά... «Αν τους πήγαινες ενάντια, την επόμενη μέρα θα έβρισκες το λιόφυτό σου κομμένο ή το αυτοκίνητό σου κατεστραμμένο...»

Σε ότι αφορά την οικογένεια του 34χρονου Πρίαμου Ξυδάκη, η συμβουλή του ιερέα προς τον πατέρα του αδικοχαμένου άνδρα, είναι να κάνει υπομονή και να "ελαφρύνει το παιδί του ... μέσα από τα εγγόνια του. «Δε θα πούνε «πατέρα» ... Να μην τους στερήσει τη δυνατότητα να πουν τη λέξη «παππού»..» - είπε ο ιερέας.

Στην πλατεία Δασκαλογιάννη βρισκόταν, νωρίτερα σήμερα, ο πατέρας του άτυχου 34χρονου, μαζί με τους δύο ιερείς του χωριού καθώς και εκπροσώπους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Αγροτικό Σύλλογο, το Συνεταιρισμό της περιοχής, το Τοπικό Συμβούλιο αλλά και τον πρώην δήμαρχο Τεμένους, Λάμπρο Περβολαράκη.

Η αντιπροσωπεία στην Περιφέρεια

Η επόμενη συνάντηση της αντιπροσωπείας από τον Προφήτη Ηλία είναι με τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη.