ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ευρωπαϊκός νότος ξεσηκώνεται

Ο Ευρωπαϊκός νότος ξεσηκώνεται

Πως Έλληνες και Ισπανοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λιτότητα

Ο Ευρωπαϊκός νότος πλήττεται από την οικονομική κρίση και οι λαοί του ξεσηκώνονται.

Η αρχή έγινε από την Ισπανία, όταν πέρυσι στα τέλη του Μάη το κίνημα των “Indigados” (Ισπανοί αγανακτισμένοι) ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους. Τότε, οι Ισπανοί βλέποντας πως η κρίση δεν χτυπάει μόνο τη δική τους πόρτα, είχαν ξεσηκώσει τους Έλληνες με ένα πανό που έγραφε «Μην φωνάζετε δυνατά, οι Έλληνες κοιμούνται».

Λίγες μέρες μετά, οι Έλληνες ξυπνούν, οργανώνονται και απαντούν: «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν». Η αρχή είχε γίνει. Οι Ισπανοί είχαν καταφέρει να περάσουν το μήνυμά τους στην Ελλάδα και η ώρα της «επανάστασης» δεν αργούσε.

Καθημερινά οι δρόμοι σε Ελλάδα και Ισπανία γέμιζαν από χιλιάδες κόσμο που εξέφραζε την αντίθεσή του στα συνεχόμενα και αυξανόμενα μέτρα των κυβερνήσεων. Στην Ελλάδα βέβαια τα πράγματα ήταν πιο «ζόρικα» αφού τα μνημόνια διαδέχονταν το ένα το άλλο και οι μισθοί μετατράπηκαν σε …κάτι από επιδόματα.

Οι Έλληνες ολοένα και αυξάνονται στη πλατεία Συντάγματος, με την αστυνομία να ξεκινά σιγά – σιγά να «σπάει» τις διαδηλώσεις. Ωστόσο η αστυνομική βία δεν πτοεί τους διαδηλωτές, αντίθετα τους εξοργίζει και τα επεισόδια δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πλέον, οι αγανακτισμένοι υπάρχουν ως ανάμνηση, αφού ειδικά στην Ελλάδα οι μαζικές συγκεντρώσεις από πέρυσι το καλοκαίρι αποτελούν παρελθόν.

Ωστόσο οι Ισπανοί που πλέον τώρα αρχίζουν και νοιώθουν καλά την κρίση στο «πετσί» τους, κάνουν άλλη μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν την Ευρώπη και να πουν Όχι στα σχέδια της Δυτικής Ευρώπης για περαιτέρω λιτότητα.

Χθες, οι ανθρακωρύχοι έστειλαν στην Ισπανική κυβέρνηση ένα «βροντερό» μήνυμα με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις τους. Η απάντηση που πήραν, ήταν κάτι από …Ελλάδα, αλλά στο πιο άγριο!

Εδώ τουλάχιστον, δεν πυροβολούσαν τον κόσμο με πλαστικές σφαίρες… Ή μήπως ακόμα είναι νωρίς για εμάς και θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Stratfor;