ΕΛΛΑΔΑ

Χάλασαν 6 από τα 8 αεροσκάφη στην πυρκαγιά της Αχαΐας

Χάλασαν 6 από τα 8 αεροσκάφη στην πυρκαγιά της Αχαΐας

Ξεπέρασαν τα όρια τους άνθρωποι και μηχανές στην Αχαΐα, ενώ όσο πλησιάζουμε τη νύχτα τόσο πιο δυσμενείς γίνονται οι προβλέψεις για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας 6 από τα 8 αεροσκάφη που επιχειρούσαν πάνω από την πυρκαγιά, υπέστησαν βλάβες και έπρεπε να αποχωρήσουν. Πρόκειται για τα πιο παλιά Canadair που έχει στην διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία, τα CL -215 και όχι τα νεότερα, δηλαδή τα CL – 415 που ακόμα συνεχίζουν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στην περιοχή, μαζί με τρία ακόμα αεροσκάφη που μετέβησαν προς αντικατάσταση αυτών που υπέστησαν φθορές και απομακρύνθηκαν σταδιακά και δύο ελικόπτερα που επίσης συνεχίζουν να πραγματοποιούν ρίψεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αμέσως μετά το ζήτημα που προέκυψε με τα αεροσκάφη, ήταν ότι η ένταση των ανέμων έπεσε για πολύ λίγες ώρες το μεσημέρι και ξανά μετά εντάθηκαν, με αποτέλεσμα τίποτα να μην δείχνει πως θα εξελιχθούν θετικά οι ώρες που ακολουθούν.

Στο σημείο πλέον έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και από ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Στερεά Ελλάδα, φτάνοντας πλέον τους 120 άντρες με 69 οχήματα, 100 άτομα που στελεχώνουν τα πεζοπόρα τμήματα, και υδροφόρες ΟΤΑ. Το ένα μέτωπο πέρασε το χωριό Πλατάνι, δίχως να αφήσει καταστροφές σε σπίτι πίσω του, όπως ενημερώνει η Π.Υ, ενώ το άλλο μέτωπο περνάει ξυστά από τις αυλές των σπιτιών στο Κάτω Καστρίτσι. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ορισμένες αποθήκες που έχουν καταστραφεί, αλλά τα σπίτια φαίνεται πως έχουν γλιτώσει. Το ένα μέτωπο κινείται με κατεύθυνση την θάλασσα και εικάζεται ότι η τελική ζώνη αντιμετώπισής του θα χρειαστεί να γίνει στην Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών και το άλλο μέτωπο έχει κατεύθυνση το Δρέπανο, όπου δίνεται μάχη για να μην ξεφύγει από εκείνο το σημείο η φωτιά και κατευθυνθεί προς την Ηλεία.

Πριν από λίγο έγινε και αίτημα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας για βοήθεια, όμως φαίνεται τουλάχιστον απίθανο να υπάρξει θετική ανταπόκριση τουλάχιστον από Ισπανία και Ιταλία, λόγω του ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες πυρκαγιές και εκείνοι στις χώρες τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά και τις ζημιές που παρουσιάστηκαν προτίμησε να κρατήσει τα ελάχιστα εναπομείναντα αεροσκάφη της καθηλωμένα αλλά σε ετοιμότητα μήπως προκύψει και άλλο μέτωπο. Αναμένεται απάντηση από το εξωτερικό, αλλά μέχρι τότε η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να τα βγάλει πέρα μόνη της, με ό,τι της έχει απομείνει σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Την ίδια ώρα παραμένει σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ζευγολατικό Κορινθίας για τρίτο 24ωρο αλλά εντοπίζεται σε χαράδρα, ενώ νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή Βαθή στην Κίσσαμο Χανίων και μάλιστα κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Από το πρωί μέχρι τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 54 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Διαβάστε επίσης:

Δίπλα από τις αυλές των σπιτιών περνάει η φωτιά στην Αχαΐα

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά απειλεί χωριά στην Αχαΐα

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Αχαΐα

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση έξω από την Πάτρα