ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα και στους συμβασιούχους των παραμεθόριων ζητά ο εισαγγελέας

Επίδομα και στους συμβασιούχους των παραμεθόριων ζητά ο εισαγγελέας

Φιλεργατική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για την αναδρομική καταβολή σε βάθος διετίας (2009-11) επιδόματος προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών και στους εργαζόμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους ΟΤΑ.

Το επίδομα αυτό θεσπίστηκε το 1997 και δίδεται στους μονίμους υπαλλήλων αυτών των περιοχών , οι οποίοι έχουν συμβάσεις δημοσίου δικαίου με το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Δόθηκε δε ως κίνητρο για την παραμονή των υπαλλήλων στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες βάσει της συνταγματικής αρχής της ισότητας εισηγήθηκε την επέκταση της χορήγησής του δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τους εργαζομένους στο «Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής-Σισμανόγλειο» (ΝΠΔΔ) οι οποίοι προσελήφθησαν κατά την τετραετία 1980-1984 με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δεν ελάμβαναν το επίμαχο επίδομα για την διετία 1999-2001.

Οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί και από το Πολυμελές Πρωτοδικείο όμως μετά από αναίρεση του νοσοκομείου η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο.

Ο κ. Τέντες πρότεινε να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση (και να απορριφθεί η αναίρεση του νοσοκομείου) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν γίνει από το νόμο ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί από τη ρύθμιση αυτή, κατ΄ αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων, για την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος που επιβάλλει την ειδική εκείνη μεταχείριση, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή μεταχείριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική».

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.