ΕΛΛΑΔΑ

Κάλυμνος: Η «Μέκκα» της αναρρίχησης

Κάλυμνος: Η «Μέκκα» της αναρρίχησης

Μπορεί η Κάλυμνος να είναι ξακουστή για τα σφουγγάρια της, όμως ο λόγος που αποτελεί τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό παγκοσμίως είναι η αναρρίχηση.

Τα βουνά του νησιού αποτελούν βασικό πόλο έλξης χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι καταφθάνουν για αναρρίχηση στα αναρίθμητα φυσικά πεδία της Καλύμνου, που καλύπτουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις επαγγελματιών, ερασιτεχνών αλλά και αρχάριων του αθλήματος. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί ως «Μέκκα» της αναρρίχησης.

Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους - αλλά κυρίως από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο -καταφθάνουν στο νησί χιλιάδες αθλητές για να δοκιμαστούν στις 2200 διαφορετικές αναρριχητικές διαδρομές που έχουν ανοιχτεί για τον σκοπό αυτό στα βραχώδη όρη και συντηρούνται με τη συμβολή του δήμου Καλυμνίων.

Για να προωθήσει την ήδη ξακουστή δραστηριότητα του νησιού, ο δήμος Καλύμνου διοργανώνει φέτος, για πρώτη φορά, το 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αναρρίχησης (28-30 Σεπτεμβρίου), στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 250 αθλητές από όλες τις ηπείρους - ανάμεσά τους και καταξιωμένα ονόματα με παγκόσμιες διακρίσεις- οι οποίοι θα διαγωνιστούν για την υψηλότερη βαθμολογία και τα χρηματικά έπαθλα των 10.000 ευρώ και των 5.000 ευρώ σε εξοπλισμό.

Οι χώρες προέλευσης των «πιστών» του αναρριχητικού τουρισμού είναι κυρίως ευρωπαϊκές (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία), ωστόσο επισκέπτονται το νησί και αθλητές από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική κ.α. που συνδυάζουν το αγαπημένο τους άθλημα με διακοπές. Στο νησί, εξάλλου, δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός δασκάλων και εκπαιδευτών, που λειτουργούν σχολές αναρρίχησης για ενδιαφερόμενους από 10-70 ετών, ενώ έχουν συσταθεί ιστοσελίδες και οδηγοί για τους επισκέπτες, με οδηγίες για το άθλημα και πληροφορίες σχετικά με την άφιξη και τη διαμονή στο νησί.

Διαβάστε επίσης:

Κάλυμνος: «Τις έβρεξε» στο δήμαρχο με τη μαγκούρα του

Ν. Μακαρούνας: «Τα προβλήματα της Καλύμνου είναι πολύ σύνθετα» (vd)

Mind the gap…Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι