ΕΛΛΑΔΑ

Ακαρπη η συνάντηση με τους πρατηριούχους

Ακαρπη η συνάντηση με τους πρατηριούχους

Χωρίς συμφωνία έληξε και η συνάντηση των φορέων της αγοράς καυσίμων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν, πλέον, συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εμμένουν στη σύσταση προς τα μέλη τους να μην διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων Χ. Μαυράκης, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ότι στην Κρήτη «ξηλώνονται» αμπέλια και ελαιόδενδρα για ξυλεία θέρμανσης, ενώ και στη Β. Ελλάδα γίνεται συστηματική υλοτομία στα δάση.

Τα αιτήματα των πρατηριούχων προς την κυβέρνηση, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ. Κιούσης, είναι να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να ληφθούν μέτρα για το λαθρεμπόριο και να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης οδηγεί σε μείωση της τιμής του πρώτου κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Ήδη σήμερα η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε στο 1,099 ευρώ, από 1,181 το Σάββατο (-8,2 λεπτά), διαφορά που θα πρέπει να φανεί άμεσα στις αντλίες.