ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο:Επαγγελματίες αρχαιοκάπηλοι οι «ποντικοί» της Αρχαίας Ολυμπίας

Βίντεο:Επαγγελματίες αρχαιοκάπηλοι οι «ποντικοί» της Αρχαίας Ολυμπίας

Τρεις Έλληνες, επαγγελματίες αρχαιοκάπηλοι, είναι οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, εγκέφαλος της σπείρας θεωρείται ένας 41χρονος άνδρας, ο οποίος διατηρεί πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι, ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν επίσης ένας 50χρονος εργολάβος και ένας 36χρονος άνεργος.

Ο 41χρονος συνελήφθη, όταν προσπάθησε να πουλήσει το χρυσό δακτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το ποσό του 1.500.000 ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων 300.000 ευρώ.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία.

Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 σήμερα τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιούνταν τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων 300.000 ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια, κατά την οποία ο δράστης προσπάθησε αφενός μεν να αποφύγει τη σύλληψη, αφετέρου δε να χρησιμοποιήσει ανεπιτυχώς πιστόλι που κατείχε.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη σύλληψη του συγκεκριμένου όσο και τη σύλληψη των δύο συνεργών του, που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Οι αστυνομικοί αφού ανέκριναν τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας, τους αποκάλυψε ότι τα υπόλοιπα 75 αρχαία αντικείμενα, τα είχαν θάψει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Μουσείο στο χωριό Κοσκινάς της Ηλείας.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δράστης το τελευταίο διάστημα αναζητούσε αγοραστές για τα αρχαία ανάμεσα σε επιχειρηματίες της Πάτρας, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αστυνομικών να φτάσει σε αυτούς πληροφορία από πληροφοριοδότη της Ασφάλειας Πατρών.

Μάλιστα, το ποσό που ζητούσε για το σύνολο των κλοπιμαίων ήταν 4 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τους τρεις που συνελήφθησαν η Ασφάλεια Πατρών αναζητεί ακόμα δύο συνεργάτες των τριών που συνελήφθησαν προκειμένου να αποδοθούν και σε αυτούς οι σχετικές κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης:

Εξιχνιάσθηκε η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία – Βρέθηκε το δαχτυλίδι