ΕΛΛΑΔΑ

Αποχαιρετούν τον Λευτέρη Βογιατζή

Αποχαιρετούν τον Λευτέρη Βογιατζή

Το «ύστατο χαίρε» στον Λευτέρη Βογιατζή συγκεντρώθηκαν να πουν σήμερα το μεσημέρι, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι και μαθητές του στο θεατρικό του σπίτι και χώρο δημιουργίας του, στο ορμητήριο του στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Η σορός του σπουδαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού εκτίθεται από τις 12:00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα, όπως άλλωστε είχε θελήσει και ο ίδιος, μια τελευταία στάση στο θέατρο του στο καταφύγιο του εκεί όπου για 30 χρόνια δημιουργούσε. Εκεί που ζωντάνεψε ιδανικά τον Ρουτ, στο «Θερμοκήπιο» του Πίντερ τον τελευταίο του ρόλο.

Πάνω στη σκηνή η σορός του σε γυάλινο φέρετρο με το κοστούμι του Τίνκερ από το έργο της Σάρα Κέιν, «Καθαροί πιά» κρατάει το πρόγραμμα της παράστασης.
«Για όσα είπες δίχως λόγια» έγραφε το στεφάνι πλάι στο φέρετρο που έφερε την υπογραφή της συντρόφου της Ειρήνης Λεβίδη.

Το γυάλινο φέρετρο βρίσκεται πάνω στην σκηνή, ενώ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκεται η καρέκλα του σκηνοθέτη που επάνω της έχει τοποθετηθεί ένα τριαντάφυλλο και ένα πρόγραμμα του «Οιδίποδα» που προγραμμάτιζε να ανεβάσει φέτος το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Με λουλούδια στα χέρια και ιδιαίτερη συγκίνηση το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά από νωρίς το μεσημέρι τον θεατράνθρωπο και δάσκαλο.

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων συγκινητικά τα λόγια των άγνωστων θεατρόφιλων, αγαπημένο κοινό του Λευτέρη Βογιατζή: «στον γνήσιο, ανθρώπινο, απλό ευφυέαστατο μεγάλο σκηνοθέτη και ηθοποιό», «άρχοντα του θεάτρου», «μας έκανες καλύτερους ανθρώπους».

Οι καλοί του φίλοι Μένης Κουμανταρέας και Ξένια Καλογεροπούλου δήλωσαν:

Μένης Κουμανταρέας: «Είναι πολύ νωπό να πω ακόμα κάτι, όλοι γνωρίζουν τη σημασία αυτού του ανθρώπου. Ευτυχώς ήταν αναγνωρισμένος από όλους και μένα ήταν παιδικός μου φίλος».

Ξένια Καλογεροπούλου: «Δεν είναι μόνο το τι χάνει το θέατρο. Ολα αυτά που σήμαινε ο Λευτέρης. Άνθρωπος μοναδικός με τον οποίο είχα την τύχη να δουλέψω δύο χρόνια, ήταν τόσο μεγάλη χαρά να τον βλέπω στην σκηνή. Δεν αντέχω την ιδέα ότι δεν θα τον ξαναδώ».

Θα ακολουθήσει πολιτική ταφή στο Α΄Νεκροταφείο που θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Για τον τάφο μερίμνησε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνη που πως έγινε γνωστό θα βρίσκεται κοντά σ΄αυτόν του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου(σχεδιαστής του θεάτρου Κυκλάδων).